hersentumor

Wat is een hersentumor?

Na leukemie is een hersentumor de meest voorkomende vorm van kinderkanker.

Jaarlijks wordt er bij ongeveer 120 kinderen een hersentumor geconstateerd. Er bestaan verschillende soorten hersentumoren en deze kunnen op alle plaatsen in de hersenen voorkomen. Deze soorten kunnen onderscheiden worden in de volgende vijf hoofdgroepen: laaggradige glioom, hooggradig glioom, medulloblastoom, ependymoom en kiemceltumor. 

Hersentumor symptomen 

Er zijn een aantal symptomen van een hersentumor bij kinderen. Een tumor verhindert de doorstroming van het hersenvocht, waarbij een verhoging van de druk in de hersenen ontstaat. Dit kan leiden tot hoofdpijn, misselijkheid en braken. Als de tumor in of bij de kleine hersenen ligt, kan de coördinatie van bewegingen verstoord zijn en kunnen problemen met het evenwicht ontstaan. Soms hebben kinderen hierdoor de neiging om te vallen of met hun benen wijd uit elkaar te lopen.  

Als de tumor zich in de hersenstam bevindt of tegen de achterzijde van de hersenstam aan ligt, kunnen de hersenzenuwen minder goed functioneren. Hierdoor kunnen er spraakstoornissen ontstaan of bijvoorbeeld problemen bij bewegingen van ogen. Tumoren in of tegen het ruggenmerg kunnen leiden tot verzwakking van de functies van armen en benen. Hierdoor kan ook pijn in armen en benen ontstaan. 

Soms is een epileptische aanval het eerste signaal van een hersentumor. Bij een tumor midden in de grote hersenen kunnen hormonale stoornissen optreden. Hierdoor krijgt een kind te maken met groeivertraging of een te vroege puberteit. 

Hersentumor klachten 

Hersentumor klachten kunnen maanden tot jaren bestaan voordat de diagnose wordt gesteld. Een klachtenpatroon is bij kleine kinderen niet heel duidelijk. Zij hebben vaak wisselende perioden van dagen tot weken dat de klachten aanwezig zijn. 

Bij hele jonge kinderen in de eerste levensjaren is er soms alleen sprake van prikkelbaar gedrag en onrust. Kinderen passen zich meestal ongemerkt aan bij lichamelijke veranderingen en vertellen pas later dat ze ergens last van hebben. De klachten wijzen niet meteen duidelijk in de richting van een hersentumor. Het stellen van de diagnose is dan ook niet eenvoudig en duurt ongeveer 32 weken.

Hersentumor behandeling  

De hersentumor behandeling kan bestaan uit een operatie, bestraling en chemotherapie. Welke behandeling wordt gekozen, hangt af van de soort tumor en de plaats waar hij zich bevindt. Ook speelt leeftijd een rol. Bij jonge kinderen wordt hersenbestraling zo lang mogelijk uitgesteld, omdat dit schadelijke gevolgen kan hebben. 

Een hersentumor operatie wordt uitgevoerd door een neurochirurg. Als bestraling nodig is, wordt dit door de radiotherapeut uitgevoerd. Chemotherapie en medicijnen worden voorgeschreven door een kinderoncoloog.

Hersentumor overlevingskans

Het is lastig om iets over de overlevingskans te zeggen, omdat het heel anders kan zijn per kind. De genezing hangt af van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld leeftijd van het kind, de grootte en de plaats van de tumor. De behandelende artsen geven aan of ze verwachten dat het kind zal genezen na de behandeling. Ook als de kans op genezing zeer klein is, kan een behandeling gestart worden om ervoor te zorgen dat het kind minder klachten heeft. Zo’n behandeling wordt een palliatieve behandeling genoemd.
 
KiKa streeft ernaar dat alle kinderen genezen, minder pijn hebben tijdens de behandelingen en een hogere kwaliteit van leven hebben op latere leeftijd. Lees hier meer over KiKa onderzoeken naar hersentumoren.  

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
19% redt het niet.

Doneer

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren