onderzoek kanker

Invloed op de werking van methotrexaat bij kinderen met leukemie

De invloed van DNA afwijkingen en voedingsstatus op de werking van het medicijn methotrexaat bij kinderen met acute lymfatische leukemie

Introductie 
Methotrexaat is een belangrijk medicijn in de behandeling van acute lymfatische leukemie (ALL). Methotrexaat werkt in op de aanmaak van foliumzuur in zowel leukemiecellen als gezonde cellen. Foliumzuur is nodig om cellen te laten delen. Doordat het medicijn ook effect heeft op gezonde lichaamscellen treden er bijwerkingen op.

Er bestaat een grote variatie in bijwerkingen van de behandeling met methotrexaat bij patiënten. In dit onderzoek wordt bij kinderen met ALL onderzocht of verschillen in het DNA of de voedingsstatus van invloed zijn op de foliumzuurstofwisseling en op bijwerkingen van dit medicijn. Op deze manier hopen we in de toekomst de variatie in gevoeligheid voor methotrexaat beter te kunnen voorspellen. Dit zou een op het individu aangepaste therapie met methotrexaat mogelijk kunnen maken. 

Conclusie
In dit onderzoek is bij 135 kinderen met ALL onderzocht of verschil in genetische aanleg of de voedingsstatus van invloed zijn op de aanmaak van foliumzuur en op bijwerkingen van het medicijn methotrexaat. Voor 126 kinderen met ALL is het DNA dat codeert voor de belangrijke eiwitten die betrokken zijn bij de aanmaak van foliumzuur onderzocht.

We zullen gaan analyseren of de verschillen in DNA code die we hebben gevonden geassocieerd zijn met de gevoeligheid voor het medicijn methotrexaat. De voedingsstatus van de kinderen met ALL is bepaalt door de bloedwaardes van onder andere vitamine B2/B6/B12 te meten. Met behulp van deze gegevens zullen we analyseren of er een associatie  bestaat tussen de voedingsstatus en het optreden van bijwerkingen bij de behandeling met het medicijn methotrexaat.

De verwachting is dat de eerste resultaten van deze analyses in 2012 gepubliceerd zullen worden. Met deze resultaten kunnen de variatie in gevoeligheid voor dit medicijn in de toekomst wellicht beter worden voorspeld.

Onderzoeksnummer: 67
Centrum: Sophia Kinderziekenhuis – Erasmus MC Rotterdam
Startjaar: 2010 
Looptijd: 1 jaar
Totale kosten/bijdrage KiKa: € 186.905

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
19% redt het niet.

Doneer

Meer over dit onderwerp

Nieuw medicijn tegen kinderkanker

Een nieuw medicijn ontwikkelen tegen kinderkanker

Lees verder
Acute lymfatische leukemie

Optimaliseren behandeling leukemie

Wat is de optimale verhouding van medicijnen voor optimale behandeling met zo min mogelijk…

Lees verder
acute lymfatische leukemie

Aanpakken therapie ongevoelige leukemie

Zoektocht naar aangrijpingspunten voor nieuwe medicijnen voor therapie ongevoelige acute…

Lees verder
acute lymfatische leukemie

Minimale restziekte ALL

nieuwe methode om restziekte te kunnen detecteren bij alle kinderen met acute lymfatische leukemie

Lees verder

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren