kinderkanker onderzoek lab kika

Kwaliteitsbewaking onderzoeken

Hoe worden de KiKa onderzoeken beoordeeld?

KiKa heeft een Wetenschappelijke Raad die bestaat uit vooraanstaande onderzoekers op het gebied van kanker. De Koninklijke Nederlandse  Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft ons geadviseerd bij het samenstellen van deze raad. Zo weten wij en jij zeker dat alleen de beste onderzoeken gefinancierd worden.  

Wetenschappelijke Raad van KiKa

Prof. dr. Anne May (voorzitter)  
Dr. Marike Broekman (vice-voorzitter)  
Dr. Bert van der Reijden  
Prof. dr. Jos Beijnen   
Prof. dr. Geneviève Laureys   
Prof. dr. Mirjam Heemskerk  
Prof. dr. John Martens  
Prof. dr. Marcel Verheij  
Prof.dr. Fred Falkenburg  
Prof. dr. Roderick Beijersbergen 
Prof.dr. Mette Hazenberg

Het reglement van de Wetenschappelijke Raad is hier te lezen.

Beoordeling onderzoeksvoorstellen  

KiKa wil enkel excellent onderzoek financieren om daarmee haar doel te kunnen bereiken. Daarom worden onderzoeksvoorstellen die bij KiKa binnenkomen beoordeeld door externe experts uit binnen- en buitenland en door de Wetenschappelijke Raad KiKa (WR KiKa). Alle onderzoekvoorstellen worden beoordeeld op kwaliteit en belang voor kinderen met kanker. Er wordt geen selectie gemaakt op basis van tumorsoort of onderzoeksrichting. De voortgang van de lopende onderzoeken wordt ook goed in de gaten gehouden. Wanneer er onvoldoende voortgang is, behoudt KiKa altijd de mogelijkheid om de financiering tussentijds te stoppen. Er zijn drie toetsingsmomenten:  

- Voortgangsrapport
Wanneer het onderzoek een looptijd heeft van langer dan een jaar, dient een jaar na de start van het onderzoek over de voortgang te worden gerapporteerd. Hierbij dienen aanpassingen van het project op basis van de commentaren van referenten worden opgenomen en moeten eventuele knelpunten worden aangegeven.
 
- mid-term review (beoordeling halverwege)
Eén keer per jaar organiseert KiKa een mid-term review bijeenkomst. Hier worden alle projecten beoordeeld die een minimale looptijd van drie jaar hebben en halverwege hun looptijd zijn.  Tijdens deze bijeenkomst presenteren de onderzoekers hun voortgang  aan een internationaal panel van deskundigen, waaronder een lid van de Wetenschappelijke Raad. Zij communiceren hun bevindingen aan de directie van KiKa. Op basis van deze beoordeling wordt de voortzetting van de onderzoeksfinanciering bepaald.
 
- Eindverslag
Bij afronding van een project/ programma moet een schriftelijk verslag ingediend worden waarin de resultaten van het project beschreven staan. Dit verslag wordt door de Wetenschappelijke Raad van KiKa beoordeeld.
 


Kijk ook eens naar de links hieronder voor meer informatie over de onderzoeken die wij financieren.

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
19% redt het niet.

Doneer

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren