Wat is leukemie?

Jaarlijks krijgen bijna 600 kinderen in Nederland kanker. De meest voorkomende vorm van kinderkanker is bloedkanker, ook wel leukemie genoemd. Lees hier meer.

Wat is leukemie?

Dit is kanker van witte bloedcellen. Deze cellen zijn belangrijk bij de afweer tegen infecties. 

Welke vormen zijn er?

Er zijn verschillende vormen maar vaak krijgen kinderen acute lymfatische leukemie (ALL).  Dit is kanker van de lymfocyten. Andere vormen zijn acute myeloïde leukemie en chronische myeloïde leukemie. 


Leukemie
Hoe verspreidt leukemie zich?

De kwaadaardige vorm verspreidt zich door het lichaam via bloed en lymfevaten. De kanker kan zich ook via het ruggenmerg uitbreiden naar het centraal zenuwstelsel. Doordat veel van de cellen worden aangemaakt in het beenmerg, kan de aanmaak van andere bloedcellen verdrongen worden. Hierdoor kan er een tekort ontstaan in rode bloedcellen, bloedplaatjes en gezonde witte bloedcellen. 

Wat zijn de symptomen van leukemie?

Een tekort aan rode bloedcellen zorgt voor bloedarmoede, waardoor kinderen last krijgen van moeheid, duizeligheid, kortademigheid en/of hoofdpijn. Door een tekort aan bloedplaatjes neemt de kans op een bloedneus en het ontstaan van onverklaarbare blauwe plekken toe. Daarnaast zorgt een tekort aan gezonde witte bloedcellen ervoor dat een kind sneller infecties kan krijgen. 

Welke behandeling krijgen kinderen?

De ziekte wordt met chemotherapie behandeld, in combinatie met medicijnen die bijvoorbeeld de celdeling remmen. De behandeling duurt ongeveer 2 jaar. Het eerste deel van de behandeling is het meest intensief. 

Kinderen die in een hoog-risicogroep zitten, komen soms in aanmerking voor een allogene stamceltransplantatie. Bij een stamceltransplantatie worden gezonde stamcellen van een donor geplaatst. 

Wat is de overlevingskans?

De genezingskans van leukemie is de laatste jaren toegenomen naar ruim 80%. De genezingskans kan overigens sterk verschillen per type. Sommige vormen van leukemie, bijvoorbeeld een vorm van acute lymfatische leukemie bij baby's, zijn nog slecht te behandelen. 

KiKa streeft ernaar dat alle kinderen met kanker genezen, minder pijn hebben tijdens de behandelingen en een hogere kwaliteit van leven hebben op latere leeftijd. 

Wil je meer weten over de onderzoeken die KiKa financiert? Lees hier meer. 

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
19% redt het niet.

Doneer

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren