Leukemie

Wat is leukemie?

De meest voorkomende vorm van kinderkanker is bloedkanker, ook wel leukemie genoemd.

Leukemie is kanker van witte bloedcellen. Deze cellen zijn belangrijk bij de afweer tegen infecties. Het grootste deel van de leukemie gevallen betreft de zogenoemde acute lymfatische leukemie (ALL). ALL is kanker van de lymfocyten. Andere vormen van leukemie bij kinderen zijn acute myeloïde leukemie en chronische myeloïde leukemie. Beiden kanker van de myeloïde cellen.  
Leukemie
De kwaadaardige leukemie verspreidt zich door het lichaam via bloed en lymfevaten. De leukemie kan zich ook via het ruggenmerg uitbreiden naar het centraal zenuwstelsel. Doordat bij leukemie veel van de leukemiecellen worden aangemaakt in het beenmerg, kan de aanmaak van andere bloedcellen verdrongen worden. Hierdoor kan er een tekort ontstaan in rode bloedcellen, bloedplaatjes en gezonde witte bloedcellen. 

Leukemie symptomen

Een tekort aan rode bloedcellen zorgt voor bloedarmoede, waardoor de patiënt last kan krijgen van moeheid, duizeligheid, kortademigheid en/of hoofdpijn. Door een tekort aan bloedplaatjes neemt de kans op een bloedneus en het ontstaan van onverklaarbare blauwe plekken toe. Daarnaast zorgt een tekort aan gezonde witte bloedcellen ervoor dat een kind sneller infecties kan krijgen. 

Leukemie behandeling 

Leukemie wordt met chemotherapie behandeld, bestaande uit combinaties van medicijnen die bijvoorbeeld de celdeling remmen. De behandeling duurt ongeveer 2 jaar. Het eerste deel van de behandeling is het meest intensief. 

Kinderen die in een hoog-risicogroep zitten, komen soms in aanmerking voor een allogene stamceltransplantatie. Bij een stamceltransplantatie worden gezonde stamcellen van een donor geplaatst. 

Leukemie overlevingskans 

De genezingskans van leukemie is de laatste jaren toegenomen naar ongeveer 80%. De genezingskans kan overigens sterk verschillen per type leukemie. 

KiKa streeft ernaar dat alle kinderen met kanker genezen, minder pijn hebben tijdens de behandelingen en een hogere kwaliteit van leven hebben op latere leeftijd. 

Wil je meer weten over de onderzoeken naar leukemie die KiKa financiert? Lees hier meer. 

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
19% redt het niet.

Doneer

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren