KiKa onderzoek kinderkanker microscoop lab

Onderzoeken

Waarom is onderzoek naar kanker bij kinderen zo belangrijk?

Kinderkanker is doodsoorzaak nummer één door ziekte onder kinderen. Misschien ken jij ook iemand in jouw omgeving die ermee te maken heeft gehad.  Eén op de vijf kinderen met kanker redt het helaas niet. Met jouw steun kunnen wij wetenschappelijk onderzoek naar kinderkanker financieren om de genezingskans van 81% te verhogen naar  100%.  

Om de genezingskans te verhogen, is er veel kostbaar onderzoek nodig.  Daarnaast krijgen kinderen met kanker vaak een erg zware behandeling. Hierdoor kunnen ze veel last krijgen van bijwerkingen en ze kunnen hier zelfs de rest van hun leven last van houden. Daarom steunen wij ook onderzoek naar betere medicijnen, behandelingen en een betere kwaliteit van leven op latere leeftijd.  

Soorten onderzoek  

KiKa financiert verschillende soorten onderzoek. Denk hierbij aan onderzoek naar nieuwe medicijnen en betere behandelingen. Maar ook bijvoorbeeld onderzoek naar de biologie van kinderkanker of kwaliteit van leven van survivors (overlevenden van kinderkanker). In de database vol met onderzoeken kun je gemakkelijk meer informatie vinden over de verschillende onderzoeken die KiKa financiert. Bekijk de database hier .  

Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie  

In mei 2018 is het grootste onderzoeks- en zorgcentrum voor kinderen met kanker in Europa geopend; het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Een groot deel van het kinderoncologisch onderzoek vindt hier plaats. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van KiKa als de grootste financier van het onderzoek van het Prinses Máxima Centrum. Hier werken artsen, onderzoekers en andere specialisten samen, zodat kinderen met kanker de beste behandeling krijgen.  

Onderzoeksinstituten 

Naast de onderzoeken in het Prinses Máxima Centrum, zijn er ook KiKa onderzoeken die plaatsvinden in academische centra en andere onderzoeksinstituten in Nederland. Voor alle onderzoeken geldt dat KiKa ze alleen steunt als ze belangrijk zijn voor kinderkanker en ze goed beoordeeld zijn door de Wetenschappelijke Raad van KiKa.   

 Kwaliteitsbewaking onderzoeken  

KiKa heeft een Wetenschappelijke Raad aangesteld die alle onderzoeksvoorstellen van wetenschappers beoordeelt. De Wetenschappelijke Raad bestaat uit vooraanstaande onderzoekers op het gebied van kanker. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft ons geadviseerd bij het samenstellen van deze raad. Zo weten wij en jij zeker dat alleen de beste onderzoeken gefinancierd worden. Lees hier meer over de kwaliteitsbewaking.   

Wil je meer weten over de onderzoeken die wij financieren? Kijk ook eens naar de links hieronder voor meer informatie.

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
19% redt het niet.

Doneer

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren