Verhaal van Anne

Anne (12) is één van de gezichten van onze campagne ‘Als ik later groot ben’. Ze woont met haar broertje Cees (7), zus Lotte (10), moeder Fleur en vader Jordy in Heiloo. De afgelopen jaren ging de familie door een loodzware tijd. Niet één maar twee kinderen in het gezin werden getroffen door kanker. Een nachtmerrie! “Toen Cees net vijf jaar schoon was, bleek Anne botkanker te hebben”, vertelt moeder Fleur. Samen met KiKa blikt ze terug op deze roerige periode én vertelt Fleur waarom ze het zo belangrijk vindt dat er meer aandacht is voor kinderkanker.  

Je dochter heeft botkanker  

Het verhaal van de familie begint vijf jaar eerder op 15 april 2016. Cees blijkt als baby een kwaadaardige tumor in zijn nieren te hebben. “Het traject was ontzettend lang en pittig. Veertien chemokuren, een operatie waarbij zijn nier met tumor werd verwijderd en zes bestralingen”, zegt Fleur. “Op 4 mei 2022 kregen we de uitslag dat hij vijf jaar schoon is. Een bijzonder en feestelijk moment.” Helaas is deze opluchting van extreem korte duur, want op 6 mei 2022 blijkt Anne ziek.  

Ze heeft al een tijdje klachten zoals hevige pijnen vanuit haar rug, uitstralend naar haar rechtervoet, die steeds erger worden. Fleur vertrouwt het niet en eist een spoed MRI. Daar komt haar grootste angst uit: Anne blijkt een tumor te hebben. “In eerste instantie waren we daar 'blij' om, omdat we hoopten dat ze de goedaardige tumor-zo werd gezegd-eruit konden halen en dat daarmee die extreme pijn weg zou gaan.” Helaas blijkt de tumor kwaadaardig te zijn; Anne heeft botkanker.  

Anne is dapper en sterk 

Anne wordt overgeplaatst naar het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie voor haar behandeling. “We werden meteen opgevangen door het medische team. En zo belandden we in de bekende achtbaan.” Vele chemokuren en bestralingen volgen. De dappere Anne slaat zich overal goed doorheen en probeert zelfs zo lang mogelijk nog naar school te gaan. “Dit heeft ze heel knap volgehouden tot aan haar bestralingen in Groningen.”    

Naar omstandigheden gaat het nu goed met haar. “In de eerste week van januari heeft Anne haar laatste chemokuur gekregen. Ze hoopt ook snel weer naar school te gaan. Gelukkig is ze door haar klasgenoten, haar mentor en haar school altijd goed opgevangen. Zo hebben al haar klasgenoten haar een kerstkaart gestuurd, en houdt ze veel contact via SnapChat.”    

Meer bewustwording over kinderkanker 

Anne wil dat meer mensen bewust worden over de ziekte. Daarom vindt ze het goed dat KiKa voorlichting geeft over kinderkanker. “Mensen denken snel aan de dood en dat kanker alleen maar verschrikkelijk is, maar je krijgt er ook leuke dingen voor terug.” Zo zijn er heel veel initiatieven die haar en andere gezinnen hebben gesteund. “Dat gaf ons hoop en de kracht om weer door te gaan.”  

Ze is blij om één van de gezichten te zijn van de voorlichtingscampagne. “Ik weet er nu zelf zoveel van af, dan is het fijn om met mijn verhaal die kennis te kunnen delen”.    

Kennis leidt tot meer begrip

Fleur is leerkracht en vult aan: “Kennis leidt tot meer begrip. Wat ís kanker nu eigenlijk? En waardoor vallen de haren nu precies uit? De meeste mensen weten ook bijvoorbeeld niet dat je vooral in de week ná de chemo heel moe bent. Of snappen niet dat Anne een hele dag plat moet om een uurtje te pieken op een verjaardag. “Kanker is een zwaar onderwerp, mensen vinden het eng, en gaan het daarom liever uit de weg. Zeker richting kinderen, om ze te beschermen. Maar het is juist belangrijk om het er wel over te hebben. Ook omdat de meeste kinderen vroeg of laat toch met het onderwerp kanker te maken krijgen.” 

Als ik later groot ben 

Anne droomt ervan om later in het Prinses Máxima Centrum aan de slag te gaan als verpleegkundige. Ze heeft met eigen ogen gezien hoe geweldig de mensen zijn en hoe je een positieve impact op iemands leven kan maken als verpleegkundige.  

Lees meer:

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
19% redt het niet.

Doneer

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren