Zoë

Het verhaal van Zoë en Dex

Team 'Run for the (t)win' kwam tijdens Run for KiKa Alkmaar in actie voor KiKa, waarbij ze liepen ter nagedachtenis aan Dex en voor tweelingzus Zoë, die de strijd gelukkig gewonnen heeft.

Marscha (moeder van de tweeling Zoë en Dex) liep al voor Run for KiKa. Toen de tweeling Zoë en Dex ziek werden, werd de run ineens extra emotioneel. Er is toen een team gevormd om haar te steunen en samen zoveel mogelijk geld in te zamelen voor KiKa. 

Wat heeft Zoë precies?

Zoë heeft retinoblastoom (oogkanker). Ze heeft het geluk dat het alleen maar in haar rechteroog ontwikkeld heeft. Dex daarentegen heeft een uitzaaiing van retinoblastoom gehad naar zijn hersenen waardoor het voor hem een hele andere strijd werd, die hij helaas niet heeft gewonnen. 

Hoe oud is Zoë en heeft ze broertjes of zusjes?

Zoë is bijna 4 jaar oud. Ze heeft een oudere broer Jayson (5 jaar) en haar tweelingbroertje Dex die op 20 januari 2017 overleden is aan de gevolgen van de behandeling voor retinoblastoom. 
Zoë en Dex

Hoe kwamen jullie erachter dat de tweeling ziek was?

Marscha heeft vroeger zelf retinoblastoom gehad en om deze reden stonden de kinderen onder strenge controle. Op de leeftijd van 10 maanden kregen we bij een ‘standaard’ controle slechts nieuws. We kregen te horen dat Zoë ook retinoblastoom had en twee weken later werd bevestigd dat ook Dex retinoblastoom had. 

Hoe gaat de behandeling bij Zoë?

Zoë is gelukkig in rustig vaarwater gekomen en mogen we om de 5 maanden naar het VUmc voor controle. Maar ze heeft een pittig traject achter de rug. Ze moest veel onder narcose, omdat de tumoren bevroren of gelaserd werden. Daarnaast is ze nog een aantal dagen in Duitsland geweest voor het plaatsen van een radioactief plaatje op haar oog. 

Hoe groot is de impact hiervan op jullie als gezin? 

Het heeft een grote impact op ons gezin. We zijn vanaf het moment dat we te horen kregen dat ze beide retinoblastoom hebben in een rollercoaster terecht gekomen. Veel ziekenhuisbezoeken en opnames. Na het overlijden van Dex proberen we allemaal een manier te vinden om hiermee te leven. 


Bekijk hier de sponsorpagina van team 'Run for the (t)win'. 

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
19% redt het niet.

Doneer

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren