youp in actie kika

Het verhaal van Youp

Youp liep een jaar lang in zijn korte broek voor zijn zieke vriendje. Zijn mooie initiatief werd een grote actie voor KiKa! 

Youp

Bij een vriendje uit mijn klas was lymfeklierkanker geconstateerd. De juf vertelde dat Daniel een tijdje niet op school zou komen en dat we veel werkjes en tekeningen voor hem zouden maken. Als jongetje van 10 kan ik niet zo goed knutselen en dus vond ik dat niet leuk. Ik wilde eigenlijk wat doen om ervoor te zorgen dat Daniel beter zou worden, maar ook dat andere kinderen niet meer ziek zouden worden.

Ik had daarom bedacht om zoveel mogelijk geld op te halen voor KiKa met een sponsoractie. Aangezien ik het altijd warm heb, leek het mij leuk om een heel jaar in mijn korte broek te lopen. Het was nog september, maar ik had al snel €100,- bij elkaar. In november werd het echt koud. Ouders van school vroegen of ik ruzie met mijn moeder had of dat er wat anders was. Toen kwam ik gelijk met mijn sponsorformulier.

Ik ben ook ballenjongen bij mijn voetbalvereniging Westlandia. Er kwam een journalist van het Algemeen Dagblad bij mij langs. Hij vroeg waarom ik met -10 ºC in mijn korte broek zat. Ik heb toen over mijn vriendje en de sponsoractie verteld. Dit vond hij zo goed dat hij een mooi artikel over mijn actie geschreven heeft. Hierdoor kreeg mijn actie veel publiciteit. Ook kwamen veel steunbetuigingen en berichten van mensen die mij wilde sponsoren.

Mijn ouders hebben toen een Facebook pagina #blotebenenvoorkika en een e-mailadres blotebenenvoorkika@gmail.com gemaakt om ook online vindbaar te zijn. Zo heb ik 365 geraniums gekregen, voor elke dag in mijn korte broek. Deze heb ik op Koningsdag voor €1 per stuk verkocht. Een bedrijf besloot om geen kerstkaarten te sturen, maar dit bedrag aan mijn actie te doneren. Een groep stoere mannen die meededen met een rally naar de Noordkaap hebben mijn actie gesponsord. Zij maakten ook een coole foto op de Noordkaap in korte broek, brrrr. En er waren kinderen die hun zakgeld bij mij kwamen brengen voor KiKa. Alle steun was mooi om te zien.

Ook december en januari waren heel koud, maar ik heb niet opgegeven. Zelfs niet mijn voetbalsokken optrekken tijdens het fietsen! Mijn tip voor anderen is dat je origineel blijft en bij een actie doet wat je leuk vindt. Zo kun je het prima volhouden.

Youp%20cheque.jpg

Ik ben ook op tv geweest; het Jeugdjournaal en Hart van Nederland. Op de radio ben ik Held van week geweest bij Bert Haandrikman op Radio2. Daarnaast heb ik meerdere keren gestaan in de krant gestaan. In totaal heb ik € 14.500,- opgehaald. Dit hebben we op school feestelijk overhandigd aan KiKa. Maar het allermooist is dat bij mijn vriendje de behandelingen aansloegen en hij nu schoon is verklaard!

 

Meer persoonlijke verhalen

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
25% redt het niet.

Doneer

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren