Ruud KiKa

Het verhaal van Ruud

Ruud weet helaas als geen ander hoe belangrijk onderzoek naar kinderkanker is. In 2017 stond Ruud aan de start van Giro di Kika. Ook afgelopen jaar had Ruud zich ingeschreven, maar nu met een hele andere insteek en motivatie. 

Giro di KiKa 2017 

In 2017 stond Ruud aan de start van de fantastische wieleruitdaging; Giro di KiKa. Ruud: “De editie van 2017 heb ik als zeer bijzonder ervaren. De saamhorigheid was in mijn beleving anders dan bij Duchenne heroes die ik in 2012 en 2013 heb gefietst. Het verschil was, denk ik, dat ik als solorijder meedeed aan Giro di Kika 2017. Halverwege de week was er een groep ontstaan van solorijders, wat de week voor ons echt bijzonder maakte. We hadden namelijk hetzelfde doel; veel geld ophalen en lekker fietsen voor kika.” 

Diagnose kanker 

In juni 2019 kreeg Ruud zelf de diagnose teelbalkanker. Hij onderging hiervoor een operatie. De plannen voor Giro di KiKa heeft hij toen tijdelijk in de kast gezet. Begin juli kreeg zijn zoon Teun te horen dat hij een tumor van 7 cm in zijn rug had, die deels in zijn ruggenmerg genesteld zat.  

“Mijn zoon Teun was net 18 toen de tumor in zijn rug werd ontdekt. Ikzelf was nog herstellende van de operatie. Hij belde mij op om te zeggen dat ze wisten waarom hij zo'n pijn in rug en benen had. Als ouder ga je dan door een hel. Dat je zelf wat krijgt, begrijp je beter dan dat je eigen kind zoiets krijgt. Op 17 augustus 2019 werd Teun succesvol geopereerd en het herstel verliep beter dan verwacht, dus voorspoedig.” 

Revalidatie  

Inmiddels is Teun aan zijn revalidatie begonnen. De trainingen en fondsenwerving voor Giro di KiKa werden weer hervat. Totdat Ruud in september te horen kreeg dat de kanker was uitgezaaid in zijn lymfe en buikholte. Hij moest hiervoor chemotherapie ondergaan. Gelukkig is Ruud vooralsnog klaar met zijn behandeling.  

“In maart 2020 was ik voldoende herstelt om weer langzaamaan met werk te beginnen. Fietsen was ik eind december alweer mee begonnen. Ik had de oncoloog namelijk gezegd dat ik voor KiKa wilde fietsen en voor die tijd in ieder geval 3500 km gefietst wilde hebben om fit in Italië te staan. Helaas was Giro di KiKa vanwege coronamaatregelen uitgesteld. Maar, als het was doorgegaan, had het ook zo geweest!” 

Goed nieuws!

Zijn zoon Teun kreeg het goede nieuws dat hij schoon is. Het gaat met Ruud en Teun gelukkig goed! Ruud heeft helaas nog wel klachten als gevolg van de chemobehandeling, zoals oorpiepen en een gegroeide lymfeklier. Teun is momenteel 20 jaar. Hij heeft inmiddels zijn basisplaats als hockeykeeper van heren 1 in Venray terug én hij is goed op weg met zijn studie voor ergotherapeut.  

Nog een reden  

Helaas kreeg Ruud er nog een reden bij om mee te doen aan Giro di KiKa. Een leerling bij zijn dochter op school kreeg in 2019 de diagnose kinderkanker. Samen met de school hebben ze daarom destijds veel geld opgehaald voor KiKa. Helaas heeft ze te horen gekregen dat ze niet meer te genezen is. Ze is in juli 2021 overleden. 

Voor haar en alle andere kinderen met kanker spant Ruud zich samen met teammaat Ruud Verhaegh als “Team Ruud” in om zoveel mogelijk geld naar Kika te kunnen brengen! *

Wil je meer weten over Giro di KiKa? Kijk dan even hier

*Giro di KiKa was helaas uitgesteld wegens de Coronamaatregelen, waardoor Ruud Giro di KiKa niet kan fietsen. Het geweldige bedrag dat hij heeft opgehaald gaat alsnog naar KiKa.  
De editie van 2021 (29 aug t/m 3 sept) gaat vooralsnog door. 

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
19% redt het niet.

Doneer

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren