ilse

Het verhaal van Ilse

Anne kreeg een week voor haar zesde verjaardag te horen dat ze kinderkanker heeft. Haar zus Ilse vertelt hun verhaal.

Zus van Anne

Mijn naam is Ilse. Ik ben 13 jaar oud. Mijn zusje Anne is nu 10 jaar en is al 5 jaar ziek. Ze was 5 jaar oud toen ze heel lang een bult op haar been had. Iedere dokter waar we heen gingen zei dat het groeipijn was. Maar toen we op een dag een MRI lieten maken, werden mijn ouders meteen gebeld dat ze terug moesten komen naar het ziekenhuis. Ze kwamen huilend thuis: Anne had Ewing Sarcoom. 

Verjaardag

6 dagen na de diagnose werd Anne 6 jaar. Het was een hele rare verjaardag, maar als 8-jarig kind snapte ik er niet veel van, alleen dat het niet goed was. Anne moest heel veel naar het ziekenhuis en ik kon nooit mee vanwege school. Ik zat altijd thuis met mijn opa en oma of ik logeerde bij mijn andere opa en oma.

Anne had meteen veel ziekenhuisopnames. Als ze thuis was, zag ik aan mijn zusje dat ze ziek was omdat Anne’s haar uitviel. Als ik dan wel een keer naar het ziekenhuis kon, vond ik dat heel eng, want ik zag allemaal zieke kinderen en er waren veel mensen aan het huilen in de gangen. Er was altijd een voedingsassistent die me een ijsje gaf en die mocht ik dan opeten naast mijn zusje. Dat vond ik leuk. 

Nog steeds ziek

Anne is nog steeds ziek en dat merk je aan sommige dingen wel. Anne heeft bijvoorbeeld een beenprothese en daarmee kan ze veel minder dan normaal. En haar conditie is helemaal weg. Ik vind het nog steeds vervelend dat Anne ziek is, maar ik vind het vooral voor haar vervelend. Vrienden vragen ook weleens aan mij of het niet vervelend is voor mij, maar ik ben dit al zo gewend dat ik het erger vind voor haar dan voor mij. 
De situatie nu rondom corona is anders omdat we minder vaak buiten zijn en als we naar buiten gaan, moeten we goed oppassen. Het is saai en het voelt opgesloten. Wel zijn we nu vaker bezig in de tuin dan normaal. Ik kijk ernaar uit om mijn vrienden weer te zien.

Run for KiKa

Nu gaat Anne wel vooruit, maar ze is nog steeds niet genezen en het gaat ook nog lang duren voor ze genezen is. Ik heb voor Anne meegedaan aan Run voor KiKa. Mijn school organiseert een paar keer per jaar allerlei workshops waar ik uit kan kiezen. Ik koos ervoor om mee te doen met Run for KiKa. Dit pakte heel goed uit, want ik heb bij elkaar ongeveer 4.000 euro opgehaald en ben daar heel erg trots op. 

Fotografie: Marijn Fidder

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
19% redt het niet.

Doneer

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren