evy en peter van der vorst

Het verhaal van Evy

Het is begin zomer 2016 als Evy, 2 jaar oud, slecht begint te lopen. Via de huisarts, fysiotherapeut en kinderarts komen we bij de orthopeed. In de weken voor de orthopeed afspraak krijgt Evy last van andere dingen. Het lijkt vooral op een griepje, maar wat opvalt zijn haar dikke gezwollen oogleden.

Ouders van kanjer Evy

Voor ons genoeg zorgen om ook nog een afspraak te maken bij de huisarts. De huisarts geeft aan het ook niet te weten en stelt voor bloed af te laten nemen. We moesten toch in het ziekenhuis zijn bij de orthopeed dus dat kon er mooi achteraan. De orthopeed vind ook niet een duidelijke aanwijzing voor het slechte lopen van Evy en is ook wel benieuwd naar de bloeduitslagen.

Emotionele rollercoaster

Wij verwachten geen ernstige zaken en na het afnemen van het bloed gaan we rustig naar huis. En toen kwam er ineens dat onverwachte telefoontje van het ziekenhuis. Of we zo snel mogelijk met Evy ons willen melden op de spoedeisende hulp. Haar bloedbeeld was erg slecht. Vanaf toen gingen we, achteraf gezien, de achtbaan in. We zoeken snel oppas voor onze oudste en gaan naar het ziekenhuis. Daar krijgen we nieuws dat de grond onder onze voeten weg deed zakken. Evy heeft leukemie. Even staat de wereld dan helemaal stil. Een moment dat de gruwelijke werkelijkheid als een mokerslag binnenkomt. Ons kind, ons kleine meisje, heeft kanker. Meteen na dat moment begint de wereld dan juist ineens 10x zo hard te draaien, ineens moeten er 100 dingen geregeld worden, mensen gebeld, werk geïnformeerd, oppas geregeld. Alles wat we deden kwam in een vrieskist te staan, alles draaide even om Evy.

De behandeling begint

Evy moest meteen 2 bloedtransfusies ondergaan. Ik geloof niet dat ik de eerste nacht in het ziekenhuis langer dan 30 minuten geslapen heb. De volgende ochtend werden we met de ambulance naar een ander ziekenhuis gebracht, waar de behandeling voor leukemie gedaan wordt. Die middag lag Evy op de OK voor een lumbaalpunctie en een beenmergpunctie. Daarvan krijgen we gelukkig nog enigszins goed nieuws. Evy heeft Acute Lymfatische Leukemie (ALL), de meest voorkomende en best te behandelende vorm. Toch even een zucht van verlichting. Ze heeft een hele goede kans dit allemaal te overleven. Om ALL te behandelen is er een behandelschema van 2 jaar. De eerste 7 maanden zijn het meest intensief. De leukemie wordt aangevallen door allerlei combinaties van chemo en andere medicijnen en daarna is er nog 1,5 jaar een onderhoudsfase om te voorkomen dat de leukemie terugkomt.

De eerste tijd van de behandelingen

Het eerste half jaar was erg zwaar. Evy krijgt behoorlijk wat tegenslagen en door haar lage afweer die ze krijgt van de chemo, vat ze veel ziekten op. We zitten weken aan een stuk in het ziekenhuis. Gelukkig komen we uiteindelijk aan in de onderhoudsfase. Die is een stuk minder intensief dan de eerste periode. Ondertussen zijn we al een heel eind onderweg in die onderhoudsfase, Evy heeft nog ruim een half jaar aan behandeling te gaan.

Hoe is het nu met Evy?

Evy is ondertussen 4 jaar en gaat, als het lukt, naar school. Er zijn nog altijd tegenslagen en opnames, maar al een stuk minder dan in het begin. Evy kijkt enorm uit naar het moment dat ze “groot en beter” zal zijn. Wij kunnen ook niet wachten om een punt te zetten achter deze nare, maar ook hele bijzondere ervaring. En terug te kijken op een periode die in vlagen vreselijk, pijnlijk en dramatisch was, maar waar we ook ontzettend mooie, lieve mensen en de waarde van het leven hebben leren kennen.

KiKa Marktplaats

Kanjer Evy en haar familie hebben ook iets beschikbaar gesteld voor de campagne KiKa Marktplaats; een co-sleeper. Het is verkocht via Marktplaats en de opbrengst is bestemd voor de inrichting van de vierde verdieping van het Prinses Máxima Centrum. 

Marktplaats

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
25% redt het niet.

Doneer

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren