Cato

Het verhaal van Cato

Op 14 november 2017 kregen we te horen dat Cato lymfeklierkanker heeft. Ze was toen 12 jaar en net begonnen in groep 8.

Moeder van Cato

We waren tot dan meer dan een jaar bezig geweest om uit te zoeken waarom ze opgezette lymfeklieren had. Haar bloedbeeld was steeds goed en de artsen konden verder niks verontrustends vinden. Nadat twee lymfekliertjes operatief verwijderd en onderzocht waren bleken ze toch kwaadaardig te zijn, iets wat niemand had verwacht.
Cato is de jongste in ons gezin en heeft een broer van 20 en een zus van 18 jaar. Ons hele leven stond in één klap op zijn kop. Want alles wordt anders als je leven over wordt genomen door kinderkanker, je leven staat stil! Je laat alle dagelijkse beslommeringen los. Er is verder niets meer belangrijk! Je richt je maar op één ding, en dat is de gezondheid van je kind. 

Ze heeft voorloper B lymfoblastair NHL (stadium 3) en dat schijnt niet zo vaak voor te komen. Ze krijgt een tweejarige behandeling van ALL. En we weten dat het gewoon pech is dat dit haar overkomt. Maar toch sta je heel raar te kijken als je uit het niets de diagnose krijgt. Je komt in een achtbaan terecht waar anderen voor je denken en handelen. Volgens Cato gaat deze achtbaan echter net andersom en gaan we hier ziek in om er beter uit te komen. Dat vinden we goed bedacht, dus daar gaan we voor!

De eerste periode was echt heel zwaar voor haar en als gezin stonden we in de overlevingsmodus. In het begin van de behandeling, ongeveer twee weken voor kerst werd ze met spoed opgenomen in het  Prinses maxima centrum met gevaarlijk hoge leverwaarden. Ze was heel ziek en het is een aantal dagen heel spannend geweest. Langzaam ging het gelukkig beter! Op Oudjaarsdag mocht ze weer naar huis en konden we samen 2018 inluiden. 
Daarna is ze nog een paar keer opgenomen geweest met een longontsteking. Er is echt heel veel gebeurd in het eerste jaar van de behandeling. Vervelende en angstige gebeurtenissen maar gelukkig ook een aantal leuke en positieve! Onze dagelijkse dingen zijn bijzondere momenten geworden en we hebben veel lieve mensen om ons heen en leren kennen. 

We zijn het team van het Prinses Maxima Centrum ontzettend dankbaar voor hun goede zorg en lieve begeleiding.
Het gaat nu goed met Cato en ze zit in het rustige gedeelte van de behandeling. Ze is een super doorzetter, klaagt nooit en is altijd opgewekt. Ze voelt zich redelijk en is na de zomervakantie naar het voortgezet onderwijs gegaan. Nog een jaar behandeling te gaan, maar we blijven positief. We krijgen geen garanties en ons onbezorgde leven is voorbij, maar toch zijn we blij dat we ons normale leven weer een beetje kunnen oppakken. We gaan vol goede moed verder en hopen dat de lymfeklierkanker voor altijd wegblijft!

Cato heeft speciaal voor KiKa een kerstkaart ontworpen. Klik hier om de kerstkaart te bekijken. 

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
25% redt het niet.

Doneer

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren