Draag je steentje bij

Het verhaal van Carolijn

Hoe gaat het nu met Carolijn? Zij was 8 jaar toen ze ziek werd en is gelukkig inmiddels ruim 6 jaar schoon.

Carolijn was (als Lieke) het gezicht van de campagne ‘Draag je steentje bij’ in 2013. Bij de onthulling van de Wall of Name nam ze een kijkje in het Prinses Máxima Centrum. We spraken met haar over het 'droomziekenhuis' en haar eigen verhaal. 

‘Draag je steentje bij’ in 2013

Ik speelde Lieke in de commercial voor de campagne om het nieuwe ziekenhuis te bouwen. Lieke was een meisje wat ziek was en kanker had. In de commercial zag je hoe haar droomziekenhuis eruit zag, het toekomstige Prinses Máxima Centrum. 

Ik vind het heel erg mooi om te zien dat het ziekenhuis is gebouwd op initiatief van heel Nederland. Alle mensen die een steentje hebben gekocht hebben dus eigenlijk een deel van het ziekenhuis betaald. Destijds besefte ik niet echt dat toen heel Nederland op stond om een steentje bij te dragen. Samen met mijn vader ben ik naar de uitzending geweest van Samen tegen kinderkanker, op 27 maart 2013. Ik mocht toen aan het begin van de live uitzending, samen met twee anderen, iets zeggen om de avond te openen. Dat vond ik wel heel spannend. Maar het ging gelukkig goed en op de avond hebben al heel veel mensen gebeld om steentjes te kopen. 

Het Prinses Máxima Centrum  

Ik vond het heel belangrijk dat het Prinses Máxima Centrum er zou komen. Ik denk dat het heel goed is als alle artsen en onderzoekers bij elkaar op 1 plaats zitten, zodat zij alle ontwikkelingen meteen met elkaar kunnen bespreken. Ook vind ik het een groot voordeel dat ook andere organisaties in het Prinses Máxima Centrum zitten, zoals bijvoorbeeld KiKa, Stichting Haarwensen, VOKK, de LATER-poli. Als je net onder behandeling bent zijn er heel veel vragen. Het is fijn dat je dan op één locatie met al je vragen terecht kunt.

Ik vind het echt super mooi geworden. De ruimtes zijn heel licht en het voelt helemaal niet als een ziekenhuis als je binnen komt. Het ruikt zelfs niet naar een ziekenhuis. Het is echt heel modern en de ouder-kind slaapkamers zijn echt zó mooi. Zeker ook omdat je bij de kamer op het balkon buiten kunt zitten. In het ziekenhuis waar ik ben behandeld, kon dat niet. Ook de binnentuin is echt onwijs gaaf. Het is echt heel groot en ruim en je kan er van alles doen, van skelteren tot tennissen.

Impact van kinderkanker

Dat is moeilijk te zeggen, omdat ik nog maar 8 was toen ik ziek werd. Dus dat weet ik niet meer precies. Ik weet nog wel heel goed dat mijn ouders in het begin steeds heel verdrietig waren en dat vond ik dan wel lastig om te zien. In het begin is alles nog onbekend, zijn er veel vragen en worden er heel veel moeilijke woorden gebruikt. Ik heb wel heel veel school gemist. Zeker in de tijd dat ik dexa moest slikken. Dan was ik per drie weken zeker een week niet op school. Dan voelde ik me heel beroerd. Voor mijn broertje was het wel eens lastig dat er niemand mocht komen spelen, als ik laag in mijn weerstand zat. Maar dat vond hij gelukkig niet heel erg. Het zorgde er ook voor dat we niet te veel vooruit konden plannen. We moesten per dag bekijken hoe ik me voelde en wat we dan gingen doen. 

Over Carolijn 

Ik had Acute Lymfatische Leukemie (Medium Risk). Ik heb een behandelprotocol van twee jaar gehad met verschillende soorten chemotherapie, met tussendoor beenmerg- en lumbaalpuncties.  Het gaat nu heel goed met mij. Ik ben nu ruim 6 jaar klaar met mijn behandeling en ik voel me goed, maar kan wel af en toe heel moe zijn. Vooral als ik net uit school ben. Verder merk ik ook dat ik me niet heel lang heel goed kan concentreren. Dat is met name op school nog wel eens vervelend. Zeker als ik een toets moet maken en mijn concentratie dan net ‘op’ is. Ik zit nu in 4 Havo. Ik heb vorig jaar examen Mavo gedaan. Ik heb vier jaar gevoetbald en ben sinds kort begonnen met tennisles. 

Carolijn%20Nu_2.jpg
Carolijn 2018

 

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
25% redt het niet.

Doneer

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren