Armin

Het verhaal van Armin

Armin (14) overleed op 13 maart 2021 als gevolg van een kwaadaardige bottumor (Ewing Sarcoom). Zijn oudere broer Alen vertelt zijn verhaal.  

Opluchting 

Het was een droevige periode toen ik te horen kreeg dat mijn broertje kanker had. De impact op mij was groot. Ik had geen oog meer voor andere dingen en helemaal nergens meer focus voor. Daarnaast had ik moeite om te beseffen wat er nou precies aan de hand was. Ik had geen flauw idee hoe zijn ziekte zich zou gaan ontwikkelen. 

Het was voor mij erg moeilijk om te zien dat Armin het moeilijk had. Na een paar maanden zag het er al beter uit. Toen voelde ik iets van opluchting. Dat is iets dat mij altijd bij zal blijven: het moment dat hij voor het eerst gezond werd verklaard door de dokter. Wat waren we allemaal blij en opgelucht! 

Onze volle aandacht 

Jammer genoeg mocht dat niet zo blijven. De kanker kwam terug en Armin belandde weer in het ziekenhuis. Ik was veel met Armin in het ziekenhuis. Dag in dag uit. Mijn ouders en ik gooiden onze levensstijl helemaal om, zodat we Armin in zijn situatie konden ondersteunen en helpen. Armin had onze volle aandacht.   

Hij kreeg voornamelijk chemotherapie. Na een tijdje werd hij ook bestraalt. Hij ging er eigenlijk heel sterk en goed mee om. Zo volgde hij zijn lessen online wanneer hij niet te moe was door de chemotherapie. Het enige wat hij niet fijn vond, was aangeprikt worden. Dat vond hij altijd eng, omdat het een keer fout was gegaan. Daar heeft hij een trauma aan over gehouden. 

“Armin vocht als een leeuw" 

Armin is altijd vrolijk geweest, een doorzetter, erg sterk van karakter, enorm intelligent, sportief en een knappe jongen. Eigenlijk had hij het allemaal wel. Hij hield enorm van gamen en speelde dus veel spelletjes op de PlayStation. Zo probeerde hij zoveel mogelijk zichzelf te blijven. Ik speelde ook heel erg veel met hem op de PlayStation. Hij was veel beter dan ik ben. Hij was eigenlijk beter dan iedereen. Al deze karaktereigenschappen verdwenen niet, ondanks dat hij ziek was. Het enige wat afnam was zijn sportiviteit door de chemotherapie. Zodra dat was gestopt, begon hij gelijk met het opbouwen van zijn conditie. Dit deed hij door binnen te fietsen of we gingen samen buiten hardlopen. Armin vocht als een leeuw. 

Bijzonder moment 

Na een lange tijd vond Armin het ook wel vervelend om elke keer helemaal naar het Prinses Máxima Centrum te reizen voor de chemotherapie. Hij verlangde naar een normaal leven. Toch hebben we wel een bijzonder moment meegemaakt tijdens Armins bestralingen. Deze vonden in het UMC plaats. We moesten in totaal 32 keer naar het UMC rijden. Tijdens een van die ritten werden we aangehouden, omdat ik te snel reed. Maar ja, wij waren het rijden natuurlijk helemaal zat en wilden snel naar huis. Toen zei Armin: “gebruik onze situatie gewoon”, en ja hoor: de agent heeft ons laten gaan.     

Zo hebben we nog veel meer bijzondere momenten meegemaakt in de twee jaar dat Armin gevochten heeft. Dit komt omdat je door zo'n situatie meer tijd dan ooit samen doorbrengt.  

Mud Masters 

Alen wil graag respect tonen aan zijn broertje door mee te doen aan ‘Mud Masters voor KiKa Haarlemmermeer’. Maar, hij ging daar niet alleen naartoe! Zijn beste vriend, Gijs Hagen, kwam op het idee om mee te doen aan de ‘normale’ Mud Masters. Toen ontdekten de vrienden dat er ook een Mud Masters voor KiKa bestond. Ze vonden het allebei prachtig om hier ter ere van Armin aan deel te nemen. Vele vrienden, klasgenoten en familieleden sluiten zich bij hen aan. Samen vormen zij Team Armin dat uiteindelijk zal bestaan uit 42 super-enthousiaste deelnemers! 

Hij had nooit durven dromen dat het zo groot zou worden. Sommige deelnemers bedachten originele initiatieven. Teamlid Azra bakte koekjes en taarten en verkocht ze om de sponsorteller te spekken. Uiteindelijk bracht Team Armin ruim 24.000 euro bij elkaar! 

De gouden tip om zo’n bedrag bij elkaar te krijgen is volgens Alen om goede bekenden een rechtstreeks berichtje te sturen via sociale media. Daarna moet je de massa proberen te bereiken, dat is het moeilijkst. Toch kreeg Alen dit ook voor elkaar. Hij benaderde het Algemeen Dagblad om zijn verhaal te doen. De krant pakte daarna uit met een groot artikel. 


Door aan Mud Masters voor KiKa mee te doen hoopt Team Armin onderzoek te ondersteunen naar bijvoorbeeld het Ewing Sarcoom, zodat andere broertjes, zusjes, broers en zussen het niet hoeven mee te maken.   

Klik hier voor meer informatie over Mud Masters voor KiKa.   

 

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
19% redt het niet.

Doneer

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren