Een ziek veertje

Geschreven door René Kops

Hoe ga je in gesprek met kinderen over het onderwerp kanker? Voor veel ouders is dat lastig. Daarom bedacht en schreef René Kops het prentenboek ‘Een ziek veertje’ waarvan de opbrengst naar KiKa gaat. Vlak na de publicatie kreeg hij het nieuws wat je als ouder nooit wil krijgen; zijn eigen dochter bleek ziek. “We werden de boze wereld van kinderkanker ingesleurd.” René vertelt, in de aanloop naar Wereld Kinderkankerdag, zijn verhaal.

Purple paint brush

Dan staat je wereld op z'n kop

“Bizar”, omschrijft René de afgelopen periode. “We zijn als gezin door een ware rollercoaster gegaan waar we eigenlijk nog middenin zitten.” Dochter Jade was 14 toen René ontdekte dat er iets aan de hand was. Haar stem klonk raak en ze kreeg moeite met praten. “We gingen naar de huisarts voor een doorverwijzing naar de logopedist.  Ik dacht nog; ze is iemand op school aan het imiteren.” Eenmaal bij de huisarts bleek het foute boel. “Die blik vergeet ik nooit meer, we wisten al meteen dat het niet goed zat.” Er bleek een gezwel in haar keel te zitten.

Dezelfde dag werd Jade doorverwezen naar het Reinier de Graaf ziekenhuis voor scans en onderzoek. “Tijd om na te denken hadden we niet”, blikt René terug. Jade werd meteen doorgestuurd naar het Prinses Máxima Centrum. Ze blijkt een grote rhabdomysarcoom in haar keel te hebben. De tumor zit om haar halsslagader en is daarom niet te opereren. Ze krijgt chemo en bestraling. “Ik weet nog dat ik erg in paniek was. Je hebt geen idee waar je in terecht komt”, zegt René. “Het Máxima is een ziekenhuis waar je hoopt nooit te hoeven komen. Maar als jouw kind kanker heeft, is er geen betere plek op aarde.”

Een ziek veertje

“Dat ik mijn eigen boekje zelf nodig zou hebben had ik nooit verwacht”, zegt René. Het boek helpt om het gesprek over kanker met kinderen aan te gaan. “De knuffel uit het boek heeft zieke veertjes. Door het in de belevingswereld van een kind te vertellen, begrijpen ze het beter. En kunnen ouders in kindertaal het gesprek aan gaan.” De knuffel beleeft situaties die een ziek kind ook meemaakt. Zoals naar het ziekenhuis gaan, je haar verliezen of een prik krijgen. “Mijn kinderen zijn iets ouder”, zegt Rene, “maar toch was het fijn om Jade te kunnen voorbereiden op bepaalde situaties.”

Een inspiratie voor velen

Jade ondergaat al haar behandelingen en gaat er vol positieve energie tegenaan. Ze besluit een persoonlijk dagboek bij te houden. Op Instagram neemt ze haar volgers mee in haar leven met kanker. “Artsen volgen haar ook en die leren er veel van”, zegt René.  “Ze lezen hoe een kind met een bepaalde situatie omgaat.” Ook ontmoet Jade veel lotgenootjes. “Aan de ene kant dubbel”, omschrijft René het. “Ze ontmoet kinderen die komen te overlijden waar ze een goede band mee heeft opgebouwd. Dat is heel zwaar. Maar ze is ook een steun voor andere kinderen. Zo heeft ze een vriendje gemaakt die dezelfde vorm van kanker heeft. Ze Facetimed af en toe met hem en vertelt dan wat hem te wachten staat. Het is zo knap hoe ze overal mee omgaat. Inmiddels heeft Jade meer dan 400chemo’s, 28 bestralingen en vele andere behandelingen achter de rug.”

Opnieuw slecht nieuws

Op maandag 9 januari kreeg Jade haar bloemenkraal, een feestelijk moment. Maar de blijdschap was van extreem korte duur. Welgeteld één dag later bleek de scan toch weer foute boel. De actieve kankercellen zijn teruggekomen. Dit betekent dat Jade weer start met chemo. Over een paar weken hoort ze hoe de behandeling er verder uitziet. René omschreef eerder: “Je leven zal nooit meer zorgeloos zijn. Je weet dat het terug kan komen. Maar dat wil niet zeggen dat je niet alles uit het nu moet halen. We vertrouwen in de wetenschap, in de toekomst, en in de behandelingen. Het is zo knap wat de artsen allemaal verzinnen. Er worden wonderen verricht in het Máxima. En dankzij de steun van KiKa kunnen nog meer stappen worden gemaakt op het gebied van onderzoek. Ik hoop dat de opbrengst van het boek een steentje kan bijdragen. En bovenal: ouders kan helpen om deze verschrikkelijke situatie wat dragelijker te maken.”

De opbrengst van “Een ziek veertje” gaat naar KiKa. Wil jij het boekje kopen?

Ga naar de website

Meer verhalen

Meer verhalen
Purple paint brush

Gastdocent Stephanie aan het woord

Dagelijks worden er gastlessen gegeven op basisscholen door onze gastdocenten. Lees hier het verhaal van Stephanie.

Lees meer

Het verhaal van Gaby

Lees het inspirerende verhaal van Gaby en hoe zij haar ervaring met kinderkanker omzet om andere mensen te helpen.

Lees meer

Het verhaal van Hannah

Hannahs broertje, Bram, heeft Acute Lymfatische Leukemie. Ze deed dit jaar mee aan Naar de Top voor KiKa om niet alleen haar broertje te steunen, maar alle kinderen en gezinnen die elk jaar hetzelfde of erger moeten doorstaan.

Lees meer

Het verhaal van Noah

Noah Het verhaal van Noah In 2010 werd Noah, nu 12 jaar, erg ziek. Het bleek acute lymfatische leukemie. Na twee jaar was de behandeling klaar en werd Noah langzaam aan de oude.

Lees meer
Purple paint brush