kika vrijwilligers

Het verhaal van vrijwilligers Henk & Jettie

Henk en Jettie Kamphof zijn sinds begin 2006 actief als vrijwilligers voor KiKa. Zij vertellen over hun KiKa activiteiten en hun motivatie om zich in te zetten.

In 2006 kwamen we in aanraking met KiKa. Onze dochter Tineke had acute leukemie en lag in Utrecht in het ziekenhuis. Bij haar in de vensterbank stond een KiKa beer die ze van een lotgenootje had gekregen. Tineke kreeg op haar 29e leukemie, dat was in 2004. Voor een stamceltransplantatie moest ze in 2006 naar Utrecht waar de KiKa beer pontificaal in de vensterbank zat. 

We hadden inmiddels een kleinkind en wilden heel graag een KiKa beer voor hem. Zo kwamen we op de KiKa site terecht. En omdat Tineke haar wens van kind af aan al was om moeder te worden en ze twee miskramen had gehad en toen ze leukemie kreeg en ook nog eens zwanger was en een abortus moest ondergaan hebben wij ons aangemeld als berenverkopers. Tineke vond het verschrikkelijk dat kinderen deze ziekte ook konden krijgen. Dus hebben we in februari 2006  beren besteld en zijn de beren gaan verkopen. Helaas is Tineke op 1 maart 2006 overleden op 31 jarige leeftijd net op het moment dat we de eerste beren in huis hadden.

Vanaf dat moment was de drive om voor KiKa aan de slag te gaan nog groter. We zijn ook naar KiKa acties geweest om symbolische cheques in ontvangst te nemen, hebben 2 concerten van het mannenkoor georganiseerd en Jettie heeft een boek geschreven (opbrengst voor KiKa). In de afgelopen 13 jaar hebben we inmiddels onze hele deel volhangen met cheques en ook duizenden beren verkocht. 

Daarnaast halen we bierdoppen op voor KiKa. Henk gaat op de fiets de adresjes in de stad langs en de doppen gaan richting Ommen waar volgend jaar voor de tweede keer een bierdoppenfestival plaatsvindt. Het geld van de doppen wordt bij de opbrengst van het festival opgeteld en gaat naar KiKa. Aanhangwagens vol bierdoppen worden zo door ons aangeleverd. Jettie geeft voorlichting over KiKa op scholen en bij bedrijven wat enorm mooi is om te doen.

De vraag vanuit KiKa was of er speciale herinneringen waren aan de afgelopen jaren. Nou die waren er zeker... Teveel om op te noemen. Oldebroek organiseert bijna ieder jaar de Toer de Dellen waarbij wandelaars, fietsers en ook steppen en rolschaatsen de route afleggen. Wij staan daar dan met een kraampje met beren en nemen na afloop de cheque in ontvangst. Wat hebben we daar al mooie mensen mogen ontmoeten, wat een warmte straalt dit evenement uit. Het is echt samen voor KiKa. De tranen bij de uitreiking van de cheque zitten vaak hoog. Mede door de gesprekken die we die dag hebben gehad met mensen die ook met deze vreselijke ziekte te maken hebben.  

toer de dellen kika
En soms zijn het de kleine dingen waar we heel gelukkig van worden. Een kind dat geld inzamelt bij andere kinderen om daarmee een KiKa beertje te kopen voor een ander kindje met kanker. Of de Bingo bij een verzorgingstehuis waarbij een beer de prijs was. De beer werd gewonnen door een man waarvan de vrouw dementerend was en als een grijs muisje in de rolstoel zat. Contact was eigenlijk niet meer mogelijk. Op het moment dat de man de beer bij haar in de armen legt komt er een glimlach op haar gezicht en aait ze de beer. Haar man was zichtbaar ontroerd door het feit dat zij een reactie gaf. Iets wat hij lang niet meer gezien had.

Zoals ik al eerder schreef het is echt teveel om op te noemen. We hebben er goede vrienden aan over gehouden, contacten gelegd die ons steunen bij activiteiten, heel veel mooie gesprekken mogen voeren. En het klinkt misschien raar maar dat wij Tineke aan deze ziekte hebben verloren, heeft een meerwaarde als vrijwilliger voor KiKa. Dat zeggen mensen ook tegen ons. Wij begrijpen precies wat het is en dat voelt voor hun goed.

Het is mooi en dankbaar werk om dit voor KiKa te doen. En wanneer mensen zeggen: Wat doen jullie toch veel! Dan zeggen wij altijd: Joh je krijgt er zoveel moois voor terug. 
kika cheques

 

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
25% redt het niet.

Doneer

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren