Organisatie

KiKa heeft als doel om de genezingskans naar 95% te vergroten. Om dit te realiseren, is er nog veel kostbaar onderzoek noodzakelijk.

Dankzij informatie uit afgerond onderzoek, zijn de specialisten ervan overtuigd dat we nieuwe behandelingsmogelijkheden kunnen ontwikkelen om kinderkanker vaker te genezen en ‘vriendelijker’ te behandelen. Daarvoor is het absoluut noodzakelijk om vernieuwend onderzoek in gang te zetten, specifiek gericht op kinderkanker.

KiKa werft fondsen voor deze speciale onderzoeken, waarmee kinderen versneld hun kanker kunnen overwinnen

Historie

Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) is in 2002 opgericht door Frits Hirschstein en Maarten Stoopendaal (directeur communicatiebureau Giftkikker). Aanleiding was het verzoek van Prof. Rob Pieters van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam en Prof. Huib Caron van het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam om te kijken of er meer geld beschikbaar kon komen voor onderzoek naar kinderkanker.

Op zoek naar een doorbraak
In de eerste gesprekken met beide oncologen werd duidelijk dat de behoefte aan meer onderzoek naar kinderkanker zeer terecht was. De genezingskans stond al geruime tijd `stil` op ongeveer 70%, terwijl de overtuiging er was en is dat door de vele beschikbare gen-datagegevens er een doorbraak mogelijk moest zijn. De genezingskans moest en kon omhoog.

Inmiddels is de genezingskans van kinderkanker gestegen naar 75%. Ook op het gebied van kwaliteit van de behandelingen valt veel te verbeteren. De huidige chemo`s zijn dusdanig zwaar en agressief dat kinderen die vandaag genezen zijn verklaard op latere leeftijd alsnog bepaalde orgaandefecties kunnen krijgen.

De start van KiKa
In 2002 hebben we alles en iedereen gemobiliseerd om zijn of haar medewerking gratis te verlenen om de start van KiKa mogelijk te maken. Inge de Bruijn zei ja tegen het ambassadeurschap, Prof. Tom Voûte (kinderarts en hoogleraar kinderoncologie) werd voorzitter van het bestuur en het reclamebureau Lowe ontwikkelde het inmiddels bekende logo met de handjes en de eerste KiKa website. De website werd gebouwd door bureau Categorie 1.

We stuurden onze eerste mailing uit en hadden daarmee de eerste 2.500 donateurs! We konden het eind van het jaar 2002 afsluiten met een opbrengst van 35.000 euro. Op dat moment was al besloten dat KiKa fondsen zou gaan werven voor alle zeven academische centra waar kinderen met kanker worden behandeld:

  • Emma Kinderziekenhuis
  • Beatrix Kinderziekenhuis
  • Willem-Alexander Kinderziekenhuis
  • Amalia Kinderziekenhuis
  • Sophia Kinderziekenhuis
  • VU Medisch Centrum
  • Wilhelmina Kinderziekenhuis

In 2003 en 2004 is er hard gewerkt aan de bekendheid van KiKa. De doorbraak kwam op het moment dat we met een TV-commercial met Inge de huiskamers `binnendrongen`. De eerste TV-commercial is gratis gemaakt door het reclamebureau Red Cell Not just Film en werd door vele omroepen ook gratis uitgezonden. KiKa organiseerde de eerste Kunstveiling en de eerste KiKa Run. We merkten dat er bij jong en oud veel enthousiasme ontstond voor het spontaan organiseren van acties voor KiKa.

Onderzoek profiteert
Door dit alles stond er eind 2004 een saldo van 1.200.000 euro op giro 8118, waarmee een start kon worden gemaakt met de eerste onderzoeken gefinancierd door KiKa. In elk van de zeven centra ging in 2004 een onderzoek van start en samen met KWF Kankerbestrijding ging het gezamenlijke onderzoeksproject “Later” van start. Een ongelooflijk belangrijk onderzoek voor meer gerichte therapieën met minder bijwerkingen.

Inmiddels heeft KiKa (in 2013) al 250.000 donateurs, worden er ruim 4.000 acties per jaar voor ons georganiseerd en hebben we sinds onze oprichting meer dan 100 onderzoeken goedgekeurd en gefinancierd.

KiKa’s bekendheid is door de gratis support van diverse media verder gegroeid. Als je in onze branche kijkt naar de naamsbekendheid staan we in de top 10, bij betrouwbaarheid op nummer 3 en bij waardering wederom op nummer 1! (bron: Charibarometer 2012).
De KiKa website is twee keer verkozen tot ‘Beste Website van het Jaar’ in de categorie goede doelen.

tom-vouteProf. Tom Voûte

Helaas is Prof. Tom Voûte op 26 augustus 2008 overleden. KiKa werkt nog steeds in zijn spirit en geest en heeft hem benoemd als postuum ere-voorzitter.