onderzoeker lianne wellens

Lianne Wellens

Lianne Wellens is sinds maart 2016 promovendus kinderchirurgie in het Prinses Máxima Centrum. 

Wat onderzoek je?

Ik onderzoek nieuwe technieken om niertumoren bij kinderen af te beelden. Deze afbeeldingen kunnen gebruikt worden door kinderchirurgen wanneer zij zich voorbereiden op een operatie om een niertumor te verwijderen.

In Nederland krijgen jaarlijks 20-25 kinderen een Wilms tumor, de meest voorkomende soort van nierkanker bij kinderen. 5% van deze kinderen hebben in beide nieren een Wilms tumor. In dat geval zal de chirurg altijd proberen om beide nieren gedeeltelijk weg te halen en tegelijkertijd zoveel mogelijk “gezonde” nier te laten zitten. 

Op dit moment krijgen alle kinderen met een Wilms Tumor in Nederland eerst chemotherapie, gevolgd door een operatie. Voordat de chirurg gaat opereren, krijgen de kinderen eerst een MRI- of CT-scan. Dit zijn zwart-witte plaatjes op een 2d scherm, een computerscherm. Ik onderzoek of chirurgen behoefte hebben aan een 3D afbeelding of print van de nier voordat ze gaan opereren.

Wij denken dat zo’n 3D reconstructie van de nier de chirurgen een beter inzicht geven in de nier van de patiënt en de precieze plaats van de tumor. Hierdoor zijn ze beter voorbereid op wat ze tijdens de operatie tegen gaan komen. Naar verwachting helpt dit hen om aan de ene kant de tumor nauwkeuriger te kunnen verwijderen en aan de nadere kant zo veel mogelijk gezond nierweefsel  te sparen. 

In ons onderzoek kijken we naar 2 vormen van 3D-beelden: 3D geprinte nieren en de zogeheten ‘Augmented Reality' nieren. De 3D geprinte nieren worden gemaakt in een 3D print bedrijf. Deze zet onze CT-scans of MRI-scans om in kunststof nieren die de chirurgen ook daadwerkelijk vast kunnen houden. Augmented Reality is een soort Pokemon Gó waar de chirurgen door een speciale bril de nieren als hologram in de ruimte zien. 

Wat hoop je (op korte termijn) met dit onderzoek te bereiken?

Door de nieren 3D af te beelden, hopen we dat we chirurgen beter voorbereiden op de operatie. Wanneer we de chirurgen beter voorbereiden, verwachten we dat dit uiteindelijk zal zorgen voor minder complicaties bij de patiëntjes, zowel op de korte als op lange termijn. 

In de toekomst moet het, denk ik, ook mogelijk zijn de 3D modellen te gebruiken voor onderwijs. Misschien zal Augmented Reality het zelfs mogelijk maken om real-live mee te kijken met operaties die op een hele andere locatie plaatsvinden. 

Wat heeft jou gedreven om na je studie een promotieonderzoek in de kinderoncologie te gaan doen?

Ik wilde na mijn studie geneeskunde graag onderzoek gaan doen, omdat ik het belangrijk vind om de zorg te blijven verbeteren. Ik denk dat de oplossing voor het genezen van meer kinderen met kanker en een optimale kwaliteit van leven ligt in het doen van meer en beter onderzoek.

Onderzoek KiKa

Andere onderzoekers aan het woord

 

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
19% redt het niet.

Doneer

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren