onderzoeksgroep Ronald Stam

Dr. Ronald Stam

Dr. Ronald Stam is al 18 jaar werkzaam in de kinderoncologie en werkt momenteel in het Prinses Máxima Centrum voor de Kinderoncologie. 

Wat onderzoek je?

Met mijn enthousiaste onderzoeksgroep doe ik onderzoek naar acute lymfatische leukemie bij zuigelingen (kinderen jonger dan 1 jaar). Het merendeel (ongeveer 80%) van deze zeer jonge patiënten heeft een genetische afwijking in het zogenaamde MLL gen in de leukemiecellen. Deze afwijkingen zorgen ervoor dat er een programma wordt aangezet in de cellen waardoor ze zich als agressieve kankercellen gaan gedragen. Deze agressieve vorm van leukemie is helaas erg moeilijk te behandelen. Wij proberen dan ook steeds beter te begrijpen hoe deze MLL afwijkingen de leukemie veroorzaken en waarom deze vorm van leukemie zo slecht reageert op de medicijnen die nu beschikbaar zijn. De kennis die wij door ons onderzoek verkrijgen proberen we voortdurend te vertalen naar betere behandelmethoden en de toepassing van geschiktere medicijnen. 

Waarom is onderzoek naar dit onderwerp zo belangrijk?

In het algemeen is de prognose voor kinderen (ouder dan 1 jaar) met acute lymfatische leukemie momenteel zeer gunstig te noemen. Echter, van de zuigelingen met MLL afwijkingen kan momenteel slechts 30-40% rekenen op een langdurige ziektevrije overleving. Dit betekent dus dat 60-70% van deze patiënten overlijdt aan de leukemie. Het mag daarom voor zich spreken dat de huidige behandeling voor deze zuigelingen absoluut niet toereikend is. Het is daarom van het grootste belang dat we veel effectievere behandelmethoden vinden waarmee we de prognose voor deze kinderen snel en aanzienlijk kunnen verbeteren.

Wat hoop je (op korte termijn) met dit onderzoek te bereiken?

Onlangs hebben we een type medicijn gevonden dat in het laboratorium uitstekend werkt tegen de leukemie cellen van deze zuigelingen. Intensief onderzoek heeft ons bovendien geleerd waarom juist dit type medicijn zo goed werkt bij deze agressieve vorm van leukemie. Nu het laboratorium gedeelte van het onderzoek is afgerond en we daarmee de benodigde bewijzen hebben geleverd dat dit type medicijn daadwerkelijk een verschil kan maken, zijn we momenteel bezig dit medicijn in te bouwen in de behandeling. Vanzelfsprekend hoop ik dat dit spoedig gaat lukken en dat dit zal resulteren in een aanzienlijk verbeterde prognose voor patiënten met deze agressieve vorm van leukemie. Verder hoop ik dat we in de komende jaren steeds vaker in staat zullen zijn om met ons onderzoek meer innovatieve en effectieve medicijnen naar de kliniek (ziekenhuis) te brengen.

Wat maakt onderzoek naar kinderkanker zo lastig/ongrijpbaar?

Allereerst is daar altijd het chronische gebrek aan financiële middelen. Onderzoek doen is duur, zeker met de zich razend snel ontwikkelende technische mogelijkheden, waardoor er steeds meer kan, maar de experimenten ook steeds duurder worden.

Langzaam maar zeker gaan we vele vormen van kinderkanker steeds beter begrijpen, en zijn er vaak meer dan voldoende goede ideeën voor uitstekend onderzoek. Helaas kan lang niet alles meteen worden uitgevoerd en onderzocht worden omdat er niet voldoende geld is om dergelijk onderzoek te ondersteunen.

Verder is het vinden, begrijpen en uitvoerig testen van nieuwe geneesmiddelen een zeer tijdrovende bezigheid. Het kan zomaar enkele jaren duren totdat er voor een bepaald medicijn voldoende bewijs en onderbouwing in het laboratorium verzameld is om het in de kliniek te mogen gebruiken.

Het kan dan ook behoorlijk frustrerend zijn als daarna blijkt dat het onderzochte medicijn uiteindelijk weinig tot geen meerwaarde heeft in de kliniek. Daarbij is het minstens zo frustrerend als we in het laboratorium precies gevonden hebben waartegen we een medicijn zouden moeten richten, terwijl dat medicijn eenvoudigweg nog niet bestaat, of wanneer een dergelijk medicijn nog in een vroeg experimentele fase verkeerd, en alvorens het gebruikt mag worden bij kinderen, eerst uitvoerig getest dient te worden in volwassenen.
 

Andere onderzoekers aan het woord

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
19% redt het niet.

Doneer

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren