Dr. Jaap Jan Boelens

Dr. Jaap Jan Boelens

Dr. Jaap Jan Boelens is sinds 2004 werkzaam in de kinderoncologie en werkt momenteel in UMC Utrecht.

Wat onderzoek je?

Mijn lab groep heeft 2 overlappende onderzoeksthema’s:

1) Het ontwikkelen van anti-kanker vaccins uit navelstrengbloed (een vorm van immuuntherapie). Op dit moment ligt de focus op het ontwikkeling van vaccins voor acute myeloïde leukemie (AML) en Neuroblastoom. De werking van deze vaccins wordt ook mooi uitgelegd in de volgende filmpjes:
vaccin tegen AML (in het Nederlands) en vaccin tegen neuroblastoom (in het Engels)

2) Het voorspellen van de effectiviteit en veiligheid van chemo-immuuntherapie, die als voorbereiding voor stamcel transplantatie gegeven wordt. Hierbij wordt geprobeerd voor elke patiënt de juiste individuele dosering te vinden.

Waarom is onderzoek naar dit onderwerp zo belangrijk?

De overlevingskansen voor patiënten met teruggekeerd AML en neuroblastoom stadium 4 zijn slecht, zeker wanneer je het vergelijkt met andere vormen van kinderkanker. Het is dus hoognodig deze overlevingskansen te verbeteren. Immuuntherapieën zijn nieuwe behandelmethodes die de laatste jaren veel effectiever en preciezer zijn geworden. Daarnaast zijn de negatieve effecten op latere leeftijd mogelijk ook minder dan bij conventionele chemotherapie.

Wat hoop je (op korte termijn) met dit onderzoek te bereiken?

We hopen dat het eerste ontwikkelde navelstrengbloed vaccin (anti AML) aan het einde van het jaar in een klinische studie op patiënten getest gaat worden. Dit vaccin is door ons ontwikkeld en zal worden geproduceerd in de cel therapie faciliteit van het UMC Utrecht. 

Wat maakt onderzoek naar kinderkanker zo lastig?

Veel van de vormen van kinderkanker zijn relatief zeldzaam. Om de effecten van een nieuw product (zoals bijvoorbeeld het door ons ontwikkelde vaccin) goed te testen, is het van belang dit op voldoende patiënten in studieverband te kunnen onderzoeken. Het is daarom essentieel een goede samenwerking te hebben om zo snel mogelijk zoveel mogelijk patiënten voor een studie te vinden. Dit kan alleen indien er goede samenwerkingsnetwerken zijn. Zowel nationale als internationale samenwerkingen zijn hierbij van belang. Op nationaal niveau zal dit nu goed gewaarborgd worden door de komst van het Prinses Máxima Centrum. Als dergelijke (inter)nationale samenwerkingen ontbreken of niet optimaal functioneren wordt onderzoek naar relatief zeldzame vormen van kinderkanker lastig. 
 

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
25% redt het niet.

Doneer

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren