ziekenhuis infectie voorkomen

Voorkomen van infecties bij een katheter

Het voorkomen van infecties bij het gebruik van een katheter met behulp van een alcohol oplossing

Samenvatting afgerond onderzoek
Bij de behandeling van kinderen met kanker is het vaak nodig dat medicijnen langdurig via de bloedbaan worden toegediend. Een centraal veneuze katheter is een toedienings-infuus waarmee vloeistoffen in een groot bloedvat kunnen worden toegediend. De katheter blijft meestal zitten tot de behandeling is afgelopen. Het gebruik van centraal veneuze katheters biedt kinderen veel voordelen. Er zijn echter ook nadelen aan het gebruik van een katheter. De belangrijkste nadelen zijn het ontstaan van infecties en een stolsels aan de katheter. Momenteel wordt de katheter gevuld met een heparine zout oplossing (heparine gaat de bloedstolling tegen). Ondanks alle voorzorgsmaatregelen krijgt 20-30% van de kinderen toch een infectie. Onderzoek laat zien dat het afsluiten van de katheter met een antibiotica oplossing het aantal infecties doet afnemen. Echter, door het veelvuldig gebruik van een antibiotica oplossing kan ongevoeligheid voor deze antibiotica ontstaan, waardoor deze niet meer gebruikt kan worden indien een kind met kanker een ernstige ontsteking in het bloed heeft. 

In deze studie is onderzocht of dit soort infecties voorkomen kunnen worden door de katheter regelmatig schoon te maken met 3 ml 70% ethanol (alcohol). Alle kinderen van 1 t/m 18 jaar met kanker en een nieuwe getunnelde centrale katheter konden deelnemen aan de studie na het verkrijgen van een informerend consult. Het totaal aantal patiënten dat deel heeft genomen aan de studie is 307. Patiënten werden gerandomiseerd en werden gedurende 6 maanden behandeld met 70% ethanol locks of heparine locks (placebo). Zij kregen wekelijks gedurende 2 uur 70% ethanol oplossing of standaard heparine oplossing toegediend in de katheter. Zowel de arts als de patiënt waren niet op de hoogte welke oplossing de patiënt kreeg toegediend. Tijdens de studie vond de evaluatie plaats van katheter infecties, het ontstaan van bloedstolsels, het optreden van koorts, het gebruik van antibiotica en het aantal opnamedagen.
De behandeling met ethanol locks resulteerde in een halvering van het aantal katheter geassocieerde infecties. Er werden milde bijwerkingen van de ethanol locks gezien, zoals misselijkheid, rode wangen of een vreemde smaak in de mond, maar deze symptomen waren van voorbijgaande aard. Gezien de vermindering van het aantal infecties is de volgende stap de implementatie in de praktijk.

Onderzoeksnummer: 17
Centrum:  Emma Kinderziekenhuis - AMC Amsterdam
Startjaar: 2007
Looptijd: 6 jaar
Totale kosten/bijdrage KiKa:  € 326.372
 

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
25% redt het niet.

Doneer

Meer over dit onderwerp
Uitgezaaide kinderkanker

Behandeling uitgezaaide kinderkanker

Modernste technieken voor het in beeld brengen en bestralen van uitgezaaide kanker

Lees verder
Psychosociale late effecten

Psychosociale late effecten

Psychosociaal functioneren van volwassen survivors van kinderkanker

Lees verder
lab onderzoek kinderkanker

Erfelijke kinderkanker identificeren

Wat is de beste methode om kinderen met een erfelijke vorm van kinderkanker te identificeren?

Lees verder
Erfelijke oorzaak

Erfelijke oorzaak kinderkanker

Herkennen van alle kinderen met een erfelijke vorm van kinderkanker

Lees verder

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren