onderzoek kinderkanker microscoop

Verschil tussen goedaardige en kwaadaardige neuroblastoom tumoren

Europese samenwerking om het verschil tussen goedaardige en kwaadaardige neuroblastoom tumoren te ontdekken.

Samenvatting afgerond onderzoek
Neuroblastoom is een zeer agressieve kindertumor. Neuroblastoom ontstaat in het zenuwstelsel, in de buik en in de borst.Omdat de tumor weinig voorkomt, is het belangrijk om samen te werken met andere Europese onderzoeksgroepen. In dit project is er een groep van 285 neuroblastoom tumoren uit Nederland, België, Duitsland, Italië, Ierland en Zweden verzameld en geanalyseerd. Deze tumoren zijn met de modernste hightech methoden onderzocht.

Dit project heeft het mogelijk gemaakt om een serie van 285 neuroblastoom tumoren uit Nederland, België, Duitsland, Italië, Ierland en Zweden gezamenlijk te onderzoeken. Het DNA profiel werd op verschillende niveaus onderzocht. In Nederland is onder andere de activiteit van alle genen in deze tumoren vastgesteld. Al deze data zijn in een computerprogramma opgeslagen dat toegankelijk is voor alle samenwerkende Europese neuroblastoom onderzoekers. Deze gegevens zijn van grote waarde voor het huidige en toekomstige neuroblastoom onderzoek.

Daarnaast heeft dit project bijgedragen aan een belangrijke doorbraak in het begrijpen van de agressiviteit van neuroblastoom tumoren. Veel kinderen met een stadium 4 neuroblastoom overlijden uiteindelijk aan hun tumor. Vaak reageren de tumoren in eerste instantie goed op therapie. De tumoren kunnen helemaal verdwijnen. Maar de tumor komt later vaak ook weer terug, en is dan ongevoelig voor elke vorm van therapie.

In dit project is ontdekt dat elk neuroblastoom tumor twee soorten tumorcellen bevat. Het ene type is goed bekend. Het zijn kankercellen met alle bekende kenmerken van neuroblastoom. Het tweede type was tot dusver onbekend. Elke tumor blijkt een kleine hoeveelheid kankercellen te bevatten met heel andere eigenschappen. Deze cellen zijn ongevoelig voor de nu gebruikte medicijnen. Waarschijnlijk ontsnappen deze kankercellen dus aan de huidige therapie.

Dit nieuwe type tumorcel kan echter overgaan in de bekende neuroblastoom cel en dit zou kunnen verklaren waarom tumoren later toch weer terugkomen in een patiënt. Omdat deze cellen herkend en gekweekt konden worden in het laboratorium, is er ook getest of ze met nieuwe medicijnen wel gedood konden worden. Dat lijkt voorspoedig te verlopen. In vervolgonderzoek zal dit verder onderzocht worden.

Onderzoeksnummer: 33 
Centrum: Emma Kinderziekenhuis - AMC Amsterdam
Startjaar: 2008
Looptijd: 5 jaar
Totale kosten/bijdrage KiKa: € 665.366

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
19% redt het niet.

Doneer

Meer over dit onderwerp
Neuroblastoom

Terugkeer neuroblastoom

Hoe beïnvloeden neuroblastoomcellen hun omgeving?

Lees verder
neuroblastoom

Immunotherapie voor neuroblastoom

Is TIL immunotherapie een optie voor behandeling kinderen met neuroblastoom?

Lees verder
neuroblastoom

Voorkomen terugkeer neuroblastoom

Inzicht in neuroblastoomcellen die zich schuilhouden in het beenmerg

Lees verder
Laboratorium onderzoek kanker

Nieuwe behandeling op basis van stamceltransplantatie

Protocol ontwikkeld voor gebruik van natural killer cellen

Lees verder

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren