Onderzoek medicijnen kinderkanker

Verbeteren behandeling neuroblastoom patiënten

Fase II onderzoek naar het nut van toevoeging van een nieuw medicijn aan de bestaande therapie voor kinderen met terugkerend of uitgezaaid neuroblastoom

Introductie 
Een neuroblastoom is een tumor van het onwillekeurige zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel kunnen we niet zelf activeren en stimuleren en zorgt onder anderen voor de spijsvertering en het regelen van de bloeddruk. Een neuroblastoom kan overal in het lichaam ontstaan, maar begint meestal in de bijnieren die onderdeel uitmaken van het onwillekeurige zenuwstelsel.

Neuroblastoom komt alleen bij kinderen voor en ontstaat meestal voor het vijfde levensjaar. Neuroblastomen kunnen zich presenteren in verschillende stadia, afhankelijk van hoe uitgezaaid de tumor is. Uitgezaaid neuroblastoom wordt in Nederland ongeveer 25x per jaar vastgesteld, en heeft een genezingskans van minder dan 25%. Het is daarom belangrijk om voor deze vorm van kinderkanker nieuwe behandelingen te ontwikkelen.

Gemcitabine is een nieuw anti-kanker medicijn dat nog niet wordt toegepast in de behandeling van het neuroblastoom, maar wel vaak gebruikt wordt in de behandeling van volwassenen met kanker. Bij volwassenen zien we dat dit medicijn de gevoeligheid van een tumor voor bestraling kan versterken (radiosensitisatie). Uit laboratoriumstudies is daarnaast gebleken dat neuroblastoomcellen gevoelig zijn voor dit medicijn.

Neuroblastoomcellen hebben de bijzondere eigenschap dat ze het stofje MIBG op kunnen nemen, terwijl alle andere cellen in het lichaam dat niet kunnen. Als we een kleine dosis radioactiviteit aan dit stofje koppelen kunnen we op die manier de tumor van binnenuit bestralen. Er wordt nu al gebruik gemaakt van deze methode bij de behandeling van het neuroblastoom. De werkzaamheid zou echter toe kunnen nemen als we tegelijkertijd het medicijn gemcitabine geven, omdat het effect van de bestraling van binnenuit dan versterkt wordt. Dat willen we in deze studie uitzoeken. 
De studie zal verricht worden in meerdere centra in Nederland en Duitsland. Kinderen van 1-18 jaar met een terugkerend neuroblastoom of een neuroblastoom die niet voldoende gereageerd heeft op de huidige behandeling kunnen aan het onderzoek deelnemen.

Als blijkt dat de behandeling veilig is en effect heeft op neuroblastoom kan dat de genezingskans van kinderen met neuroblastoom verbeteren. 

Stand van zaken
Het AMC nam als eerste deel aan deze studie. Later verkreeg ook het Erasmus MC toestemming de studie te starten. Met uitzondering van Nijmegen kunnen nu via alle centra in Nederland patiënten deelnemen aan de studie. In 2011 namen er in totaal 3 patiënten deel aan dit onderzoek. Het totaal aantal patiënten dat deel gaat nemen bedraagt maximaal 66. Met het meedoen van 3 centra in Duitsland verwacht men dat er in 2012 in totaal 12 patiënten zullen deelnemen. Na 6 patiënten zal er een veiligheidsanalyse plaatsvinden door 2 onafhankelijke clinici en 1 statisticus die voor dit project is aangesteld.

Onderzoeksnummer: 62 
Centrum: Emma Kinderziekenhuis - AMC Amsterdam
Startjaar: 2011 
Looptijd: 4 jaar
Totale kosten/bijdrage KiKa: € 179.458

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
25% redt het niet.

Doneer

Meer over dit onderwerp
neuroblastoom

Voorkomen terugkeer neuroblastoom

Inzicht in neuroblastoomcellen die zich schuilhouden in het beenmerg

Lees verder
onderzoek kinderkanker microscoop

Verschil tussen goedaardige en kwaadaardige neuroblastoom tumoren

In dit project is ontdekt dat elk neuroblastoom tumor twee soorten tumorcellen bevat.

Lees verder
Laboratorium onderzoek kanker

Nieuwe behandeling op basis van stamceltransplantatie

Protocol ontwikkeld voor gebruik van natural killer cellen

Lees verder
onderzoek kinderkanker microscoop

Biologische processen bij neuroblastoom tumorgroei

Het doel is om de patronen van tumorgroei en uitzaaiingen te vinden.

Lees verder

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren