Een vaccin om kinderkanker te voorkomen

Kan vaccin kinderkanker voorkomen bij kinderen met CMMR-D syndroom? Dat is waar de onderzoekers van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie mee aan de slag gaan.  

Purple paint brush

Over het onderzoek

Kinderen met het zogenaamde CMMR-D syndroom hebben grote kans om kinderkanker te krijgen. Soms krijgen ze wel 3 verschillende vormen van kanker na elkaar. Onderzoekers van het Radboud UMC en het Prinses Máxima Centrum gaan onderzoeken of zij een vaccin kunnen ontwikkelen tegen de kankercellen bij kinderen met CMMR-D.  

Bij CMMR-D patiënten is het systeem in het lichaam dat foutjes in het DNA repareert defect. Hierdoor kunnen spontaan ontstane foutjes in het DNA zich opstapelen, wat zorgt voor de sterk verhoogde kans op het ontwikkelen van kanker. De foutjes in het DNA zorgen ervoor dat er abnormale eiwitten worden gemaakt, die cellen kunnen aansturen om zich als kankercel te gaan gedragen. 

De onderzoekers gaan kijken of zij een vaccin kunnen maken dat zich richt op deze veranderde eiwitten. Dit vaccin stuurt het immuunsysteem aan om cellen met deze veranderde eiwitten aan te vallen en te doden. Omdat deze veranderde eiwitten zich alleen op de kankercellen bevinden, en niet op de gezonde cellen, worden alleen de kankercellen aangevallen, Zo kan het vermeerderen van deze cellen en het ontstaan van een tumor in de kiem gesmoord worden. 

In deze studie zal eerst op zoek gegaan worden naar veranderde eiwitten die vaak voorkomen bij CMMR-D patiënten. Vervolgens zal hier een vaccin tegen ontwikkeld worden. Ook zal gekeken worden of het immuunsysteem van CMMR-D patiënten de cellen met de veranderde eiwitten herkent. Het vaccin zou het immuunsysteem dan kunnen aanzetten tot een sterke afweerreactie. De resultaten van dit onderzoek zullen in vervolgonderzoek worden vertaald in de daadwerkelijke klinische ontwikkeling van een vaccin voor kinderen met CMMR-D.  
 
Onderzoeksnummer: 359 
Centrum: Radboud UMC, Prinses Máxima Centrum 
Startjaar: 2020 
Looptijd: 1,5 jaar 
Totale kosten/bijdrage KiKa: € 125.017  
Dit onderzoek wordt gefinancierd door de Maarten van der Weijden Foundation en MSD. 

Meer onderzoeken

Meer onderzoeken
Purple paint brush

Effectievere behandeling acute lymfatische leukemie

Binnen dit onderzoek gaan wetenschappers in kaart brengen waarom sommige leukemiecellen goed reageren op medicijnen en andere niet

Lees meer

Kan botverlies in een vroeg stadium worden opgespoord en behandeld?

Een groot probleem bij de behandeling van kinderkanker, dat vaak over het hoofd wordt gezien, is hoe medicijnen de groeiende botten kunnen schaden.

Lees meer

Beter behandelen teruggekeerde leukemie

Lees meer over het onderzoek naar de behandeling van teruggekeerde leukemie

Lees meer

Behandeling leukemie bij kinderen met het syndroom van Down

Lees meer over het onderzoek naar leukemie bij kinderen met het Downsyndroom.

Lees meer
Purple paint brush