Onderzoek neuroblastoom

Uitzaaiingen en tumorgroei van neuroblastomen

Het verkrijgen van inzicht in patronen van uitzaaiingen en tumorgroei van neuroblastomen met behulp van MIBG scans

Samenvatting afgerond onderzoek
Neuroblastoom is de meest voorkomende buiten de schedel gelegen solide tumor bij kinderen. Bij laag-risico patiënten kan de tumor spontaan verdwijnen, maar bij hoog-risico patiënten verloopt de ziekte, ondanks de uitgebreide behandelingsmogelijkheden, meestal zeer snel en fataal. De overlevingskans voor deze hoog-risico patiënten is minder dan 30%. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de uitkomst van de ziekte. Het wel of niet aanwezig zijn van uitzaaiingen is daar één van. Een tweede factor die invloed heeft op de uitkomst van de ziekte zijn bepaalde afwijkingen in het DNA, waaronder de aanwezigheid van extra kopieën van het MYCN gen, wat in de meeste patiënten duidt op een slechtere prognose. Vooral bij patiënten met uitzaaiingen is dit een belangrijke factor die de uitkomst van de ziekte helpt te voorspellen.

De helft van de patiënten heeft reeds uitzaaiingen op het moment dat de ziekte wordt vastgesteld, maar het is niet mogelijk om te voorspellen wie van hen het overleeft. Binnen deze groep patiënten bestaan mogelijk subgroepen met verschillende patronen van uitzaaiingen, waar een verschillende onderliggende biologie aan ten grondslag zou kunnen liggen, wat suggereert dat deze subgroepen verschillende behandeld zouden moeten worden.

Radioactief MIBG, wat op wordt genomen door neuroblastoomcellen, kan gebruikt worden om neuroblastomen en hun uitzaaiingen in beeld te brengen op een scan. In dit project is onderzoek gedaan naar de waarde van MIBG scans bij neuroblastoom patiënten als diagnostisch hulpmiddel en voor het detecteren van uitzaaiingspatronen. Deze studie heeft aangetoond dat een MIBG scan een gevoelige methode is om neuroblastoom en uitzaaiingen vast te stellen. Er is verder gevonden dat uitzaaiingen waarschijnlijk starten in het beenmerg, vervolgens uitgroeien en uiteindelijk het bot aantasten.

Ook zijn twee verschillende patronen van uitzaaiingen vastgesteld: 1. met uitzaaiingen in weinig lichaamssegmenten en 2. met uitzaaiingen in veel lichaamssegmenten. Bij patiënten met patroon 1 werden vaak extra kopieën van het  MYCN gen gevonden, terwijl dit bij het andere patroon zelden het geval was. In de groep van patiënten die extra kopieën van het MYCN gen hadden, bleken patiënten met patroon 1 betere genezingskansen te hebben.

Onderzoeksnummer: 102
Centrum: Emma Kinderziekenhuis - AMC Amsterdam
Startjaar: 2012
Looptijd: 3 jaar 
Totale kosten/bijdrage KiKa: € 166.573

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
25% redt het niet.

Doneer

Meer over dit onderwerp
onderzoek kinderkanker microscoop

Verschil tussen goedaardige en kwaadaardige neuroblastoom tumoren

In dit project is ontdekt dat elk neuroblastoom tumor twee soorten tumorcellen bevat.

Lees verder
Laboratorium onderzoek kanker

Nieuwe behandeling op basis van stamceltransplantatie

Protocol ontwikkeld voor gebruik van natural killer cellen

Lees verder
onderzoek kinderkanker microscoop

Biologische processen bij neuroblastoom tumorgroei

Het doel is om de patronen van tumorgroei en uitzaaiingen te vinden.

Lees verder
Onderzoek medicijnen kinderkanker

Verbeteren behandeling neuroblastoom patiënten

Als de behandeling veilig is en effect heeft kan dat de genezingskans verbeteren.

Lees verder

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren