onderzoek kinderkanker microscoop

Tumor-specifieke signalen in neuroblastoom

Identificatie van tumor-specifieke signalen in neuroblastoom

Samenvatting afgerond onderzoek
Neuroblastoom is een agressieve kindertumor. Hoewel neuroblastoom tumoren goed reageren op therapie en volledig lijken te verdwijnen, komen bij sommige patiënten na verloop van tijd de tumoren toch weer terug. Deze terugkerende tumoren reageren daarna zeer slecht op de huidige behandelingen. Het Notch eiwit is belangrijk voor overleving van neuroblastoom cellen. Om deze reden zouden therapieën gericht tegen dit eiwit een goede behandeloptie voor neuroblastoom zijn. Echter, complete remming van Notch signalering met bestaande medicijnen heeft onacceptabel sterke bij-effecten, vanwege de diverse functies van Notch in normale lichaamscellen. Een verbeterde toepassing van Notch remmende medicijnen kan gevonden worden in meer tumor-specifieke remming van Notch signalering. Dit vereist de identificatie van specifieke signalen die door Notch in tumorcellen gereguleerd worden.

In dit onderzoek zijn tumorcellen ontdekt die de huidige therapie overleven. Deze cellen zien er ook anders uit, waardoor ze met de huidige detectiemethoden tijdens behandeling over het hoofd gezien worden. Er zijn schakelroutes in neuroblastoom cellen gevonden die resistentie tegen therapie kunnen veroorzaken. De hoofdschakelaar hiervan blijkt het Notch eiwit te zijn.

Deze resultaten betekenen een grote stap vooruit omdat hiermee duidelijk is dat er een nieuwe therapieën ontwikkeld moeten worden tegen deze cellen die ongevoelig zijn voor therapie. Door het targeten van de signalen die specifiek in deze resistente cellen door Notch worden aangezet, zouden specifiek de tumorcellen aangepakt kunnen worden. In de toekomst zal er worden onderzocht met welke nieuwe combinaties van medicijnen dit mogelijk is om zo therapieresistente cellen toch aan te kunnen vallen en de behandeling te verbeteren.

Onderzoeksnummer: 66
Centrum: Emma Kinderziekenhuis - AMC Amsterdam
Startjaar: 2010 
Looptijd: 4 jaar
Totale kosten/bijdrage KiKa: € 692.552

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
19% redt het niet.

Doneer

Meer over dit onderwerp
Neuroblastoom

Terugkeer neuroblastoom

Hoe beïnvloeden neuroblastoomcellen hun omgeving?

Lees verder
neuroblastoom

Immunotherapie voor neuroblastoom

Is TIL immunotherapie een optie voor behandeling kinderen met neuroblastoom?

Lees verder
neuroblastoom

Voorkomen terugkeer neuroblastoom

Inzicht in neuroblastoomcellen die zich schuilhouden in het beenmerg

Lees verder
onderzoek kinderkanker microscoop

Verschil tussen goedaardige en kwaadaardige neuroblastoom tumoren

In dit project is ontdekt dat elk neuroblastoom tumor twee soorten tumorcellen bevat.

Lees verder

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren