Behandelkamer

Toedienen antistoffen bij de behandeling van ALL

Onderzoek naar het toedienen van antistoffen bij de behandeling van acute lymfatische leukemie

Introductie
Een belangrijke bijwerking van chemotherapie bij de behandeling van ALL is dat de afweer tegen infecties vermindert. Om de overlevingskansen van ALL in de toekomst te verbeteren is het belangrijk om het risico op infecties te beperken. Daarom krijgen kinderen tijdens de behandeling standaard antibiotica en soms ook medicijnen tegen schimmelinfecties voorgeschreven. Om het afweersysteem verder te ondersteunen kunnen afweerstoffen, immuunglobulines genoemd, via een infuus toegediend worden. Normaal gesproken worden deze immuunglobulines alleen gegeven als dat nodig is. De behandelend arts bepaalt wanneer dat is. Er zijn echter geen resultaten van studies beschikbaar die de werking van immunoglobulines bevestigen.

Hoe wordt dit onderzoek uitgevoerd? Om te beoordelen of de driewekelijkse immuunglobuline behandeling beter is dan alleen immuunglobulines geven als het nodig is, worden kinderen met ALL in twee groepen verdeeld. Het gaat om kinderen die worden behandeld volgens het SKION ALL11-protocol. Om de verdeling zo correct mogelijk te houden, wordt de verdeling bepaald door loting (randomisatie). De ene groep krijgt elke drie weken immuunglobulines toegediend gedurende de totale behandeling voor ALL; de andere groep krijgt geen immuunglobulines, behalve wanneer er aan strenge voorwaarden wordt voldaan. De groepen worden vergeleken op het aantal opnames voor koorts en het aantal antibioticakuren voor infecties.

Het doel van dit onderzoek is om te weten te komen of je met het toedienen van immuunglobulines het optreden van infecties tijdens de behandeling voor ALL en het overlijden aan deze ernstige bijwerking kunt verminderen en voorkomen. Het onderzoek is een samenwerking tussen het Wilhelmina Kinderziekenhuis - UMC Utrecht, SKION en Sanquin Plasma Producten en wordt uitgevoerd in de kinderoncologische centra in Nederland.

Het doel van dit onderzoek om het optreden van infecties tijdens de behandeling en het overlijden aan deze ernstige bijwerking te verminderen en uiteindelijk voorkomen. Op die manier kan de overleving van ALL worden verbeterd. De primaire uitkomstmaten zullen zijn: aantal opnames voor koorts en het aantal gebruikte antibiotica. Het project is een samenwerking tussen de afdeling kinderoncologie van het Wilhelmina Kinderziekenhuis - UMC Utrecht, SKION en Sanquin Plasma Producten.

Stand van zaken
De IVIG-studie is officieel van start gegaan op 19 oktober 2012. Dit gebeurde als eerste in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en daarna in etappes in de andere kinderoncologische centra in Nederland. In totaal zijn tot eind mei 2013 16 kinderen met ALL gestart met deelname aan de IVIG-studie. Twee deelnemers zijn inmiddels voortijdig gestopt met de studie. In sommige ziekenhuizen zijn in deze korte periode geen of weinig nieuwe patiënten met ALL gezien, zodat het aantal patiënten dat gevraagd konden worden voor deelname aan de IVIG-studie beperkt was.

Onderzoeksnummer: 110
Centrum: Wilhelmina Kinderziekenhuis – UMC Utrecht / Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis – Erasmus MC Rotterdam
Startjaar: 2012
Looptijd: 6 jaar
Totale kosten/bijdrage KiKa: € 267.437

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
25% redt het niet.

Doneer

Meer over dit onderwerp
Onderzoek leukemie

Aanpakken therapie ongevoelige leukemie

Ongevoeligheid voor het veel gebruikte medicijn cytarabine.

Lees verder
onderzoek kinderkanker microscoop

Ontwikkeling van leukemie tijdens behandeling van afweerstoornis

Er zijn nieuwe virussen ontwikkeld die naar schatting 100x veiliger zijn.

Lees verder
Onderzoek afweersysteem kinderen

Effecten fysieke inspanning op afweersysteem kinderen met leukemie

In de resultaten is een stijging van afweercellen te zien na inspanning.

Lees verder
Behandelkamer kinder kanker

Medicijn asparaginase bij kinderen met acute lymfatische leukemie

Eén van de belangrijkste medicijnen bij de behandeling.

Lees verder

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren