Onderzoek acute lymfatische leukemie

Therapie op maat door middel van de identificatie van biomarkers bij All

Het mogelijk maken van therapie op maat door middel van de identificatie van biomarkers voor foutief geactiveerde signaalpaden in acute lymfatische leukemie

Samenvatting afgerond onderzoek
T-cel acute lymfatische leukemie (T-ALL) bij kinderen is een ziekte met een hoog risico op terugkeer van de leukemie na behandeling. Daarom worden kinderen met een T-ALL behandeld met een zeer intensieve vorm van chemotherapie. Deze vorm van behandeling geeft echter een verhoogd risico op het verkrijgen van ernstige bijwerkingen en complicaties op latere leeftijd. Voor verbetering van de effectiviteit van huidige therapieën wordt daarom geprobeerd nieuwe vormen van behandeling te ontwikkelen waarbij de ziekte wordt aangepakt op mechanismen waar deze kanker cellen van afhankelijk zijn.

Kanker wordt veroorzaakt door mutaties in het DNA die deze cellen in staat stellen ongecontroleerd te gaan delen en overleven. Uit dit onderzoek blijkt dat afwijkingen in het interleukine-7 signaalpad bij ongeveer 40% van alle patiënten met een T-cel leukemie voorkomen. Dit leidt tot een hyperactivatie van dit belangrijke signaalpad, en is belangrijk voor de groei van T-ALL cellen.

Ten behoeve van dit project is een cel modelsysteem ontwikkeld waarin de verschillende afwijkingen zoals gevonden bij patiënten geïntroduceerd kunnen worden. Het bleek dat deze afwijkingen inderdaad zorgden voor kankerachtige groei. Dit model bleek ook uitstekend geschikt om reeds ontwikkelde remmers van specifieke componenten uit het IL-7 signaalpad te testen op hun activiteit. Deze remmers worden al getest als nieuwe behandelingsvorm voor diverse andere typen van kanker.

Resultaten zoals verkregen met dit systeem zullen verder getest worden op de leukemiecellen van T-ALL patiënten in een ander test systeem. Dit zal onderdeel zijn van een nieuwe onderzoek subsidieaanvraag, en zullen daarna mogelijk verder getest kunnen worden in een klinische trial studie.

Onderzoeksnummer: 129
Centrum: Sophia Kinderziekenhuis – Erasmus MC Rotterdam
Startjaar: 2013
Looptijd: 1 jaar
Totale kosten/bijdrage KiKa: € 161.000

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
25% redt het niet.

Doneer

Meer over dit onderwerp
Onderzoek leukemie

Aanpakken therapie ongevoelige leukemie

Ongevoeligheid voor het veel gebruikte medicijn cytarabine.

Lees verder
onderzoek kinderkanker microscoop

Ontwikkeling van leukemie tijdens behandeling van afweerstoornis

Er zijn nieuwe virussen ontwikkeld die naar schatting 100x veiliger zijn.

Lees verder
Onderzoek afweersysteem kinderen

Effecten fysieke inspanning op afweersysteem kinderen met leukemie

In de resultaten is een stijging van afweercellen te zien na inspanning.

Lees verder
Behandelkamer kinder kanker

Medicijn asparaginase bij kinderen met acute lymfatische leukemie

Eén van de belangrijkste medicijnen bij de behandeling.

Lees verder

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren