Rhabdoïde tumoren

Rhabdoïde tumoren

Dit onderzoek wordt gefinancierd door de Maarten van der Weijden Foundation. 

Op zoek naar nieuwe therapieën voor rhabdoïde tumoren met behulp van een nieuw modelsysteem. 

Rhabdoïde tumoren zijn zeldzame, zeer agressieve tumoren die voor kunnen komen in de nieren, weke delen en het centrale zenuwstelsel. Op dit moment bestaat er geen effectieve behandelingsoptie voor kinderen met deze tumoren. Enig effect kan worden bereikt met intensieve bestraling en chemotherapie, maar dit leidt tot ernstige korte- en langetermijneffecten. Betere behandelingsstrategieën zijn dus hoognodig.

In de afgelopen jaren is er weinig vooruitgang geboekt bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor het behandelen van kinderen met een rhabdoïde tumor. Dit komt onder andere doordat er geen goede experimentele modelsystemen zijn voor onderzoek en om medicijnen te testen. 

De onderzoekers van dit project zijn er als eerste ter wereld in geslaagd “mini-rhabdoide tumoren” uit de nier te kweken in het lab met behulp van de organoïden technologie. Dit is een nieuwe revolutionaire technologie die het voor het eerst mogelijk om met hoge efficiëntie tumorweefsel te kweken uit patiëntmateriaal. De gekweekte mini-tumoren (of organoïden) lijken erg op tumorweefsel en kunnen gebruikt worden voor onderzoek naar het ontstaan van de tumor en het testen van nieuwe en bestaande medicijnen. 

De onderzoekers zijn er inmiddels in geslaagd om ook mini-rhabdoïde tumoren uit de hersenen te kweken. Door het bestuderen van deze mini-tumoren zijn al enkele stukjes DNA gevonden die belangrijk lijken te zijn voor het in leven blijven van de tumorcellen. Deze worden nu verder onderzocht en zullen mogelijk een aangrijpingspunt vormen voor nieuwe medicijnen die specifiek de kankercellen dood kunnen maken.

Onderzoeksnummer: 338
Centrum: Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie
Startjaar: 2018
Looptijd: 4 jaar
Totale kosten/bijdrage via Maarten van der Weijden foundation: € 609.750

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
25% redt het niet.

Doneer

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren