Laboratorium onderzoek neuroblastoom

Optimaliseren van huidige therapie tegen neuroblastoom

Introductie 
Neuroblastoom is een tumor die op de kinderleeftijd voorkomt en uitgaat van het onwillekeurige zenuwstelsel. De helft van de patiënten heeft een uitgezaaide ziekte bij diagnose. Indien de tumor van patiënten een amplificatie (vermenigvuldiging) van het N-Myc gen heeft, zal deze ziekte zich heel agressief gedragen. Ondanks uitgebreide chemotherapeutische behandeling, operatie, hoge dosis chemotherapie met het terug geven van stamcellen en onderhoudstherapie (vitamine A), is de kans op genezing van deze groep patiënten niet goed. Daarom wordt voortdurend naar nieuwe behandelmogelijkheden gezocht.

“Eiwit signaalroutes” zorgen ervoor dat bepaalde prikkels, bv groei stimulerende prikkels, aan cellen worden doorgegeven. Eén daarvan is de PI3K/Akt route. Deze route speelt een belangrijke rol in het regelen van het eiwit N-Myc in neuroblastoom. Er zijn remmers van deze route op de markt en in deze studie willen we dan ook het effect van deze remmers op verschillende neuroblastoom cellen onderzoeken.

Het doel van deze studie is om in het laboratorium het effect van deze remmers alléén en in combinatie met verschillende medicijnen op neuroblastoom cellen te testen. Dit wordt in verschillende neuroblastoom cellen gedaan, cellen met een afwijking  in het N-Myc gen en cellen met een normaal N-Myc gen. We zullen de overleving van de cellen bekijken, en het effect van de behandeling op de verschillende eiwitten, die aangestuurd worden door de PI3K/Akt route. Ook zullen remmers van andere signalroutes getest worden, alleen en in combinatie met de bekende (in de kliniek gebruikte) medicijnen. 

Stand van zaken 
In verschillende neuroblastoom cellen, cellen met afwijking in het N-Myc gen en cellen met een normaal N-Myc gen, is gekeken naar de overleving van de cellen wanneer deze werden blootgesteld aan combinaties van verschillende medicijnen. Neuroblastoom cellen, met name die cellen met een afwijking in het  N-Myc gen, blijken zeer gevoelig te zijn voor het medicijn gemcitabine. Daarnaast bleek gemcitabine in staat te zijn de werking van een veel gebruikt medicijn (cisplatin) te kunnen verbeteren.

De nieuwe remmers tegen de PI3K/Akt signaalroute bleken in staat te zijn om verschillende eiwitten, die aangestuurd worden door deze signaalroute, te inactiveren. Deze eiwitten spelen een belangrijke rol bij celgroei, celmigratie en het binnendringen van neuroblastoom cellen in ander weefsel (uitzaaiing). De remmers tegen de signaalroute waren dan ook in staat om de celgroei van neuroblastoom cellen te verminderen en de neiging om zich te verspreiden en in ander weefsel binnen te dringen, tegen te gaan. Het feit dat de neuroblastoom cellen niet dood gingen, maar alleen vertraagd werden in hun groei, bleek te komen doordat de neuroblastoom cellen zich gingen beschermen tegen de gevolgen van deze medicijnen door het aanzetten van autofagie. Dit is een proces waarbij de cel zichzelf gedeeltelijk opeet en de zo gemaakte bouwstoffen gebruikt voor de essentiële functies van de cel.

De werking van diverse bestaande geneesmiddelen kon verbeterd worden door deze te combineren met de remmers tegen de PI3K/Akt signaalroute. Met name de werking van het medicijn topotecan werd sterk verbeterd door combinatie met PI3k remmers en belangrijke eiwitten betrokken bij uitzaaiing werden geïnactiveerd. 

Conclusie
Remmers tegen de PI3/Akt signaalroute bleken zeer effectief te zijn in het remmen van de groei van neuroblastoom cellen en het voorkomen van de verspreiding van deze cellen (uitzaaiing). Met name de werking van topotecan, een veel gebruikt medicijn bij de behandeling van neuroblastoom, werd sterk verbeterd door het toevoegen van deze remmers. De combinatie van topotecan (en andere veel gebruikte medicijnen) met remmers tegen de PI3K/Akt signaalroute lijkt een veelbelovende nieuwe aanpak te zijn voor de behandeling van patiënten met een neuroblastoom.

Onderzoeksnummer: 32 
Centrum: Emma Kinderziekenhuis - AMC Amsterdam
Startjaar: 2008
Looptijd: 4 jaar
Totale  kosten/bijdrage KiKa: € 577.222

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
25% redt het niet.

Doneer

Meer over dit onderwerp
onderzoek kinderkanker microscoop

Verschil tussen goedaardige en kwaadaardige neuroblastoom tumoren

In dit project is ontdekt dat elk neuroblastoom tumor twee soorten tumorcellen bevat.

Lees verder
Laboratorium onderzoek kanker

Nieuwe behandeling op basis van stamceltransplantatie

Protocol ontwikkeld voor gebruik van natural killer cellen

Lees verder
onderzoek kinderkanker microscoop

Biologische processen bij neuroblastoom tumorgroei

Het doel is om de patronen van tumorgroei en uitzaaiingen te vinden.

Lees verder
Onderzoek medicijnen kinderkanker

Verbeteren behandeling neuroblastoom patiënten

Als de behandeling veilig is en effect heeft kan dat de genezingskans verbeteren.

Lees verder

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren