onderzoek leukemie

Onderzoek in patiënten met acute lymfatische leukemie naar leukemiecellen die zich buiten het beenmerg en het bloed bevinden

 

 

Bij 20% van de kinderen met acute lymfatische leukemie (ALL) keert de ziekte terug (recidief).

Bij 40% van deze kinderen gaat het om leukemiecellen die niet in het beenmerg of in het bloed worden gevonden, maar op andere plaatsen in het lichaam, zoals het centraal zenuwstelsel of de testikels. Met bestaande methoden is het niet mogelijk om te voorspellen welke patiënten een verhoogd risico hebben op het terugkeren van de leukemiecellen buiten het beenmerg. Daarom is het belangrijk om te ontdekken welke eigenschappen van de leukemiecel de kans op het ontstaan hiervan verhogen.

In dit project is er gekeken naar de DNA profielen van leukemiecellen uit het beenmerg en het centraal zenuwstelsel. Hieruit bleek dat verschillende stukjes DNA afwijkend waren. Deze stukjes DNA zorgen voor de aanmaak van eiwitten die betrokken zijn bij o.a. de regulatie van celgroei en celdood of gerelateerd aan afweerreacties. Analyse van hersenvocht en beenmerg liet zien dat leukemiecellen in het hersenvocht verschillende markers inderdaad hoger tot expressie brachten dan leukemiecellen in het beenmerg. Kortom, leukemiecellen in het centraal zenuwstelsel zijn in meerdere opzichten anders dan leukemiecellen in het beenmerg.

Om te onderzoeken of kleine aantallen leukemiecellen uit het centraal zenuwstelsel ook al bij diagnose in het beenmerg aanwezig zijn, en daarmee een toekomstig centraal zenuwstelsel recidief kunnen veroorzaken, zijn er diagnostische beenmergmonsters geanalyseerd van een drietal patiëntengroepen: patiënten die uiteindelijk een centraal zenuwstelsel recidief ontwikkelden, patiënten die uiteindelijk een beenmerg recidief ontwikkelden, en patiënten die geen recidief kregen. Voor twee markers waren er subpopulaties aanwezig (>1%) in 55-85% van de patiënten met een centraal zenuwstelsel recidief, terwijl dergelijke subpopulaties in minder dan 25% van de patiënten met een beenmerg recidief of patiënten zonder recidief voorkwamen.

De onderzoeksresultaten laten het eerste bewijs zien dat een subpopulatie van leukemiecellen met centraal zenuwstelsel kenmerken al aanwezig is bij diagnose. Dit suggereert dat detectie van dergelijke leukemiecellen prognostische waarde heeft voor een centraal zenuwstelsel recidief, en dat op basis van deze methode vroegtijdig patiënten kunnen worden geselecteerd voor therapie ter preventie van een dergelijk recidief. Een prospectieve studie wordt momenteel uitgevoerd om de prognostische waarde te bevestigen. Deze nieuwe prognostische markers kunnen niet alleen gebruikt worden voor diagnostische bepalingen voor centraal zenuwstelsel leukemie, maar kunnen ook dienen als interessant target voor behandeling strategieën in patiënten met een hoog risico voor centraal zenuwstelsel leukemie en als therapeutische interventie in geval van een centraal zenuwstelsel recidief.

Onderzoeksnummer: 54
Centrum: SKION
Startjaar: 2009
Looptijd: 4 jaar
Afgerond in: 2014
Totale kosten/bijdrage KiKa:  € 450.435

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
25% redt het niet.

Doneer

Meer over dit onderwerp
onderzoek kinderkanker microscoop

Genetisch onderzoek naar biologische processen bij acute myeloïde leukemie

Mogelijk kunnen de resultaten aanwijzingen geven voor tumor specifieke kenmerken

Lees verder
Onderzoekskamer

De rol van het Ikaros gen bij therapie resistentie in acute lymfatische leukemie

Kinderen met veranderingen in het Ikaros gen hebben een sterk verhoogde kans om te overlijden aan…

Lees verder
onderzoek kinderkanker microscoop

Inzicht in de aanwezigheid en activiteit van eiwitten in acute lymfatische leukemie om de overleving te verbeteren

De resultaten dragen bij aan de verbetering van de behandeling van AML.

Lees verder
Medicijn onderzoek kinderkanker

Het opsporen van afwijkingen in eiwit signaalroutes in kinderen met acute myeloïde leukemie

Getest werd het toedienen van een PIM1 remmer en een p38 remmer,

Lees verder

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren