niertumoren

nieuwe geneesmiddelen voor niertumoren

Gekweekte mini-tumoren als revolutionair nieuw testsysteem voor gepersonaliseerde therapie bij kinderen met niertumoren.

Ongeveer 5-10% van alle kinderkankers in Nederland zijn niertumoren, waarvan Wilms tumor de meest voorkomende vorm is. Door sterke verbetering in de behandeling van dit type tumor in de afgelopen jaren, overleeft momenteel 90% van de patiënten deze ziekte. Helaas geldt dit niet voor andere vormen van niertumoren, zoals niercelcarcinoom, clear cell sarcoom en rhabdoïde tumor van de nier. De kans op overlijden is bij deze vormen helaas veel groter. Daarnaast zorgt de zware therapie voor ernstige korte en lange termijneffecten in overlevenden. Het is daarom van essentieel belang om nieuwe therapieën te ontwikkelen die specifieker de tumorcellen doden.  

De onderzoekers gebruiken in dit onderzoek een revolutionair nieuwe technologie waarmee zij vanuit patiëntmateriaal mini-niertumoren kunnen kweken in het laboratorium. Deze mini-tumoren gebruiken ze vervolgens om de gevoeligheid van tumorcellen voor medicijnen te onderzoeken. 

De onderzoekers hebben eerst aangetoond dat de mini-niertumoren een goede afspiegeling zijn van de originle tumoren in de patiënt.  Vervolgens hebben ze 150 verschillende geneesmiddelen op mini-rhabdoide tumoren uit de nier getest. Hier kwam een veelbelovend geneesmiddel uit naar voren. De eerste laboratoriumproeven met dit middel lieten zien dat het in staat is om de tumor te laten krimpen en om overleving te verlengen. Een veelbelovend resultaat! 

 

Onderzoeksnummer: 292
Centrum: Prinses Máxima centrum voor kinderoncologie
Startjaar: 2017
Looptijd: 4 jaar, 3 maanden
Totale kosten/bijdrage KiKa: € 600.000

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
19% redt het niet.

Doneer

Meer over dit onderwerp
Wilms tumor

Wilms tumor kanker stamcellen

Hoe zorgen DNA foutjes voor het ontstaan van Wilms tumor kanker stamcellen?

Lees verder
niertumor

Niertumoren aanpakken via hun stofwisseling?

Mogelijkheden voor nieuwe, minder schadelijke medicijnen voor kinderen met niertumoren?

Lees verder
niertumor

Diagnose niertumoren

Kan een bloedtest gebruikt worden om het soort niertumor te bepalen?

Lees verder
Hyperthermie

Bestraling bij kinderen

Effect van hyperthermie op de behandeling

Lees verder

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren