Neuroblastoom

Nieuwe geneesmiddelen voor neuroblastoom

Een veelbelovende nieuwe combinatie van geneesmiddelen voor teruggekeerde neuroblastoom.

Met hoog gedoseerde chemotherapie kan in een groot gedeelte van de neuroblastoompatiënten de  tumor in eerste instantie succesvol worden aangepakt. Toch komt de tumor bij de meeste patiënten weer terug en is  op dat moment vrijwel niet meer te behandelen.  Het is dus essentieel om nieuwe geneesmiddelen te vinden voor teruggekeerde neuroblastoom.

Kanker ontstaat door foutjes in het DNA waardoor de cellen met foutjes ongeremd gaan delen. De onderzoekers hebben eerst gekeken welke DNA foutjes er voorkomen bij neuroblastoom. Ze bekeken dit bij neuroblastoomcellen van patiënten die voor de eerst neuroblastoom hadden en bij cellen van patiënten met teruggekeerde neuroblastoom.

Zo kwamen zij erachter dat er bij teruggekeerde neuroblastoom vaak fouten voorkomen die ervoor zorgen dat een bepaald kankergen (het MEK gen) wordt geactiveerd. Het MEK gen zet de cellen aan tot groei. Het goede nieuws was dat remmers van het MEK gen al resultaat hebben laten zien bij andere kankersoorten. En deze remmers bleken ook effectief tegen neuroblastoom cellen in het laboratorium.

Omdat het toedienen van 1 middel vaak niet genoeg is om een tumor aan te pakken hebben de onderzoekers vervolgens een groot aantal combinaties van MEK remmers met andere geneesmiddelen getest. Hieruit kwam een remmer van een ander kankergen (BCL2) naar voren.

De eerste laboratorium resultaten met de combinatie van de twee remmers zijn veelbelovend. Dankzij de resultaten van het KiKa onderzoek kunnen nu twee klinische onderzoeken bij patiënten worden gestart om te kijken of deze combinatie van geneesmiddelen kan voorkomen dat neuroblastoom terugkomt en of patiënten met teruggekeerde neuroblastoom hiermee behandeld kunnen worden.

 

Onderzoeksnummer: 189
Centrum: Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie
Startjaar: 2015
Looptijd: 4 jaar
Totale kosten/bijdrage KiKa: € 633.620

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
19% redt het niet.

Doneer

Meer over dit onderwerp
Neuroblastoom

Terugkeer neuroblastoom

Hoe beïnvloeden neuroblastoomcellen hun omgeving?

Lees verder
neuroblastoom

Immunotherapie voor neuroblastoom

Is TIL immunotherapie een optie voor behandeling kinderen met neuroblastoom?

Lees verder
neuroblastoom

Voorkomen terugkeer neuroblastoom

Inzicht in neuroblastoomcellen die zich schuilhouden in het beenmerg

Lees verder
onderzoek kinderkanker microscoop

Verschil tussen goedaardige en kwaadaardige neuroblastoom tumoren

In dit project is ontdekt dat elk neuroblastoom tumor twee soorten tumorcellen bevat.

Lees verder

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren