niertumor

Niertumoren aanpakken via hun stofwisseling

In dit onderzoek wordt gekeken of nieuwe, minder schadelijke medicijnen voor kinderen met niertumoren kunnen worden ingezet.

Cellen zijn de bouwstenen van je lichaam. Binnen in elke cel vindt stofwisseling plaats die de cel voorziet van bouwstoffen en energie.
In kankercellen is de stofwisseling vaak veranderd ten opzichte van gezonde cellen. De kankercellen hebben deze aangepaste stofwisseling nodig om snel te kunnen delen en in leven te blijven. Medicijnen die aangrijpen op deze veranderde stofwisseling kunnen daarom gebruikt worden om tumoren aan te pakken.  

De onderzoekers van dit project willen kijken of niertumoren bij kinderen ook afhankelijk zijn van een veranderde stofwisseling en of ze gevoelig zijn voor medicijnen die hierop aangrijpen. Nieuwe, minder schadelijke medicijnen voor kinderen met niertumoren zijn hoognodig. Een deel van de kinderen met niertumoren heeft nog steeds een lage overlevingskans. Bovendien kan de zware therapie die momenteel bij niertumoren wordt ingezet zorgen voor ernstige bijwerkingen op de korte en lange termijn.

De onderzoekers gebruiken hiervoor een speciale nieuwe technologie waarmee ze mini-nier tumoren kunnen laten groeien in een schaaltje in het lab. Er zullen verschillende types van mini-niertumoren van kinderen worden gekweekt en hierin zal gekeken worden of deze een veranderde stofwisseling hebben. Als dat zo is gaan de onderzoekers kijken of ze de tumoren kunnen aanpakken met medicijnen die op de stofwisseling aanrijpen en daarmee specifiek de tumorcellen dood kunnen maken.


Centrum: Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie
Startjaar: 2021
Looptijd: 4 jaar
Totale kosten/bijdrage KiKa: €600.000
Onderzoeksnummer: 377

 

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
19% redt het niet.

Doneer

Meer over dit onderwerp
niertumoren

Mini-tumoren van teruggekeerde Wilms tumoren

Nieuw modelsysteem van teruggekeerde Wilms tumoren voor testennieuwe medicijnen

Lees verder

Diagnose niertumoren met MRI

Kan beeldvorming met MRI worden ingezet bij de diagnose van niertumoren?

Lees verder
niertumoren

DNA onderzoek niertumoren

Hoe kijken ouders van nierkanker patiënten aan tegen uitgebreid DNA onderzoek?

Lees verder
niertumoren

Nieuwe bestralingstechnieken voor niertumoren

Hoe kunnen nieuwe bestralingstechnieken voor niertumoren optimaal worden ingezet?

Lees verder

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren