onderzoek kinderkanker microscoop

Modelsystemen voor het bestuderen van hersenstamtumoren

De ontwikkeling van modelsystemen voor het bestuderen van hersenstamtumoren

Overzicht afgerond onderzoek
Diffuus intrinsiek ponsglioom (DIPG) is een zeer agressieve hersenstamtumor die voornamelijk bij kinderen voorkomt. Met een gemiddelde overleving van ongeveer 9 maanden heeft deze tumor de slechtste prognose van alle soorten kinderkanker. Daarom zijn nieuwe behandelmethodes voor kinderen met deze tumoren dringend nodig. DIPG is een relatief zeldzame ziekte (ongeveer 10-15 nieuwe patiënten per jaar in Nederland), wat onderzoek naar deze ziekte moeilijk maakt.

Er is een aantal redenen waarom DIPG niet goed behandeld kan worden. Ten eerste is de tumor slecht bereikbaar voor operatie of chemotherapie vanwege de locatie in de hersenstam. Ten tweede is er te weinig kennis over de tumor om te weten welke behandelmethoden effect zouden kunnen hebben.

In dit project zijn 4 modelsystemen (in de vorm van gekweekte tumor cellen) en 3 diermodellen ontwikkeld met behulp van tumorcellen na tumordonatie door kinderen die zijn overleden aan een DIPG. Deze modellen kunnen gebruikt worden om de ontwikkeling van tumor cellen te bestuderen, nieuwe medicijnen te vinden en de meest effectieve toedieningsmethode van medicijnen te kunnen bestuderen.

De medicijnen die zijn gevonden tijdens het laboratoriumonderzoek kunnen vervolgens in de kliniek op effectiviteit getest worden bij kinderen met DIPG. De ontwikkelde modellen worden inmiddels ook gebruikt in andere laboratoria in de rest van de wereld, waarmee samengewerkt wordt.

Tijdens het ontwikkelen van diermodellen is er ook een onverwachte ontdekking gedaan. Na het inspuiten van de menselijke DIPG tumorcellen in de hersenstam van muizen ontstonden er tumoren die van muizencellen afkomstig waren. Dit suggereert dat er iets in de DIPG tumor cellen zit, dat kanker bij de muizen veroorzaakt. Als ontdekt wordt wat dit is, kan dit mogelijk inzicht geven in de ontstaanswijze van DIPG en bijdragen aan het voorkomen daarvan.

Onderzoeksnummer: 69 
Centrum: VU medisch centrum Amsterdam
Startjaar: 2011 
Looptijd: 3 jaar
Totale kosten/bijdrage KiKa: € 269.500

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
19% redt het niet.

Doneer

Meer over dit onderwerp
hersentumoren

Combinatietherapie voor hersentumoren

Zoeken naar nieuwe behandeling voor agressieve hersentumoren

Lees verder
hersentumoren

Neuropsychologische bijwerkingen van hersenoperatie in kaart brengen

onderzoek naar Cerebellair Mutisme Syndroom bij kinderen die geopereerd zijn aan een tumor in de…

Lees verder
hersentumor

DNA hersentumoren in bloed en hersenvocht?

Kunnen hersentumoren worden gevolgd via bloed of hersenvocht?

Lees verder
hooggradig glioom

Immunotherapie bij hersentumoren

Kan immunotherapie worden ingezet bij de behandeling van diffuse midline gliomen?

Lees verder

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren