hooggradig glioom

Medicijnen bij hersentumoren

In dit onderzoek kijken wetenschappers of medicijnen in de hersenen kunnen komen door ultrageluid en microbelletjes.

Medische vooruitgang in de afgelopen 40 jaar heeft de overlevingskansen van kinderen met kanker aanzienlijk verbeterd. Helaas geldt dit nog niet voor kinderen met hooggradige gliomen (een type hersentumor) zoals diffuus intrinsiek ponsglioom (DIPG).

Overlevingskansen zijn laag

Vijf jaar na de diagnose is nog slechts 2-20% van deze kinderen in leven. Dit komt omdat medicijnen niet in de hersenen kunnen komen. Dit komt doordat de hersenen beschermd worden door de bloed-hersenbarrière. Deze zorgt er voor dat 97% van alle geneesmiddelen, de hersenen (en dus ook hersentumoren) niet goed kunnen bereiken. Ook zitten er in de bloed-hersenbarrière pompen die medicijnen actief de hersenen uitpompen.

Het onderzoek

Om ook de kinderen met deze typen hersentumoren te kunnen behandelen, gaan de wetenschappers een radicaal nieuw outside-the-box-idee onderzoeken. Ze gaan via een combinatie van geluidstrillingen en zogenaamde microbelletjes inzetten om de bloed-hersenbarrière open te trillen.  Deze techniek wordt ook al bij patiënten toegepast. Deze geluidstrillingen en microbelletjes worden gecombineerd met antibelletjes. Dit zijn met gas gevulde belletjes die onder invloed van geluidstrillingen, lokaal medicatie kunnen afgeven.  Door deze combinatie hopen ze erin te slagen om grotere hoeveelheden chemotherapie bij hersentumoren te krijgen. 

 

Onderzoeksnummer: 388
Centrum: UMC Utrecht, TU Eindhoven, Prinses Máxima Centrum
Startjaar: 2021

Looptijd: 1,5 jaar
Totale kosten/bijdrage KiKa: €125.000

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
19% redt het niet.

Doneer

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren