Leukemie bij kinderen met een afweerstoornis

Onderzoek naar de oorzaak

Purple paint brush

De combinatie van DNA-afwijkingen en behandeling zorgt voor sterk verhoogt risico op het ontstaan van leukemie bij kinderen met afweerstoornis 

 

Te weinig afweercellen

Kinderen met de ziekte aangeboren neutropenie hebben een sterk verhoogd risico op het ontwikkelen van acute lymfatische leukemie In dit project is onderzocht wat hiervan de oorzaak kan zijn. Kinderen met aangeboren neutropenie maken te weinig aan van de afweercellen die bacteriën opruimen. Daardoor krijgen deze kinderen ernstige infecties, die zonder ingrijpen levensbedreigend zijn. Om dit te voorkomen krijgen ze een middel (G-CSF) toegediend dat ervoor zorgt dat er weer meer van de afweercellen aangemaakt worden. 

 

DNA-afwijkingen

Eerder onderzoek liet zien dat kinderen met neutropenie die leukemie ontwikkelden, vaak 2 bepaalde DNA-afwijkingen hadden. In deze studie is gekeken wat de rol van deze DNA-afwijkingen is bij het ontstaan van leukemie. De onderzoekers vonden dat de aanwezigheid van de twee DNA-afwijkingen in combinatie met toediening van G-CSF ervoor kan zorgen dat er leukemie ontstaat. Alleen de afwijkingen of alleen toediening van het middel hadden dit effect niet. In het vervolgonderzoek zullen (combinaties van) geneesmiddelen worden getest die de vorming van leukemie bij deze patiëntjes tegen kunnen gaan.  

 

Onderzoek: 152 
Centrum: Sophia Kinderziekenhuis - Erasmus MC Rotterdam 
Startjaar: 2014 
Looptijd: 3 jaar 
Totale kosten/ bijdrage KiKa: € 193.220