Late effecten van stamceltransplantatie in kaart brengen

 

Bij een stamceltransplantatie worden de zieke bloedstamcellen van de patiënt vervangen door die van een gezonde donor. Voor sommige patiënten met leukemie is dit de enige kans op genezing. Maar een stamceltransplantatie is een zeer zware behandeling die risico's op ernstige bijwerkingen met zich meebrengt. Een voorbeeld hiervan is transplantatieziekte, wat levensbedreigend kan zijn.

Er zijn ook veel aanwijzingen dat survivors die een stamceltransplantatie hebben ondergaan verhoogde kans hebben op late late effecten zoals hart- en vaatziekten, het zogenaamde metabool syndroom (overgewicht, hoge bloeddruk, abnormaal vetspectrum, verhoogde bloedsuiker) en versnelde veroudering . De onderzoekers gaan dit voor het eerst systematisch onderzoeken. Zij kijken hierbij naar de specifieke behandeling en huidige leefstijl.

De resultaten van dit onderzoek kunnen gebruikt worden om te bepalen welke overlevenden van een stamceltransplantatie een verhoogd risico lopen op late effecten. Zij kunnen dan vaker gecontroleerd worden en mogelijk behandeling of advies over het aanpassen van hun levensstijl krijgen. Dit kan helpen om de kwaliteit van leven van deze survivors te verbeteren en vroegtijdig overlijden te voorkomen.

Centrum: Prinses Máxima centrum voor kinderoncologie 
Startjaar: 2023
Looptijd: 4 jaar  
Totale kosten/bijdrage KiKa: €554.688
Onderzoeksnummer: 433

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
19% redt het niet.

Doneer

Meer over dit onderwerp
stamceltransplantatie

De langetermijneffecten van stamceltransplantatie

Kan een stamcel 130 jaar leven en effectief blijven?

Lees verder
leukemie

Vaccin voor leukemiepatienten

 Naar krachtige “anti-leukemie afweer” na stamceltransplantatie

Lees verder

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren