Rhabdomyosarcoom onderzoek

Kleinste kans op bijwerkingen bij rhabdomyosarcoom

Welke behandeling geeft de kleinste kans op bijwerkingen bij kinderen met rhabdomyosarcoom? Ontwikkeling van een voorspel model voor elke individuele patiënt.

Rhabdomyosarcoom is een kwaadaardige tumor van spierweefsel en komt voornamelijk voor bij jonge kinderen. Rhabdomyosarcoom kan onder andere voorkomen in het hoofdhalsgebied. Dit is een locatie die goed te behandelen is en gelukkig geneest dan ook de grote meerderheid van de kinderen met deze tumoren.

De behandeling in het hoofdhalsgebied kan echter grote gevolgen hebben voor het ontwikkelende kind. Als gevolg van bestraling en operatie van een deel van het hoofdhalsgebied kan dit gebied achterblijven in groei en ontwikkeling, waardoor er vervorming van het gezicht kan ontstaan. Daarnaast kunnen er ook verstoringen optreden in de ogen, de spraak, de ontwikkeling van de tanden en in de hormonale regulatie. Dit kan grote gevolgen hebben voor hoe patiënten zich lichamelijk en geestelijk voelen. Het is daarom belangrijk elke individuele patiënt een behandeling te geven die hem, naast zo goed mogelijk te genezen, ook zo min mogelijk bijwerkingen geeft.

Rhabdomyosarcoom kan met verschillende bestralingsvormen en operaties behandeld worden. Op dit moment is er nog weinig bekend over het effect van elke specifieke behandeling op de bijwerkingen. Dit komt onder andere omdat het momenteel ontbreekt aan een betrouwbare methode om deze bijwerkingen te voorspellen.

In dit project zal het effect van verschillende behandelmethoden op het ontstaan van bijwerkingen worden onderzocht. Met behulp van de resultaten zal een voorspelmodel ontwikkeld worden. Hiermee kan voor elke patiënt vooraf de lange termijn effecten van de verschillende behandelingsmogelijkheden kunnen worden voorspeld. De behandelend arts kan dan samen met de patiënt en diens ouders bepalen welke bijwerkingen voor hen het zwaarst wegen. Vervolgens kunnen zij, met behulp van het model, samen een weloverwogen keuze maken voor de behandeling van Rhabdomyosarcoom met het laagste risico op voor hen ernstigste bijwerkingen.

Onderzoek: 297
Centrum: Emma kinderziekenhuis-AMC Amsterdam
Startjaar: 2017
Looptijd: 4 jaar
Totale kosten/bijdrage KiKa: € 594.686

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
25% redt het niet.

Doneer

Meer over dit onderwerp

Radiologische beeldvorming bij Rhabdomyosarcoom

De rol van radiologische beeldvorming bij kinderen met rhabdomyosarcoom

Lees verder

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren