lab onderzoek

Immuuntherapie bij hersenstamtumoren

Kan immuuntherapie worden ingezet bij de behandeling van diffuse midline gliomen (waaronder diffuus intrinsiek ponsglioom)? 

Hersentumoren zijn, na leukemie, de meest voorkomende vorm van kanker bij kinderen en dragen in sterke mate bij aan sterfte door kinderkanker. Vooral de diffuse midline gliomen (DMG) hebben een zeer slechte prognose. De huidige behandeling, die bestaat uit operaties (wanneer mogelijk), bestraling en chemotherapie, geeft nauwelijks verlenging van de levensduur en genezing is momenteel niet mogelijk.

DMG is een nieuwe classificatie voor tumoren die in de centrale as van de hersenen liggen, waaronder de eerder als diffuus intrinsiek ponsglioom (DIPG) geclassificeerde tumoren ook vallen. In tegenstelling tot gliomen bij volwassenen, kenmerken DMG tumoren zich door afwijkingen in genen die de code bevatten voor het histon 3 eiwit (HIST1H3B en H3F3A). Hoewel we de biologische processen die aan deze tumoren ten grondslag liggen tegenwoordig beter begrijpen, is de overleving van DMG patiënten tot op heden niet verbeterd.

Een nieuwe veelbelovende vorm van therapie voor verschillende andere vormen van kanker, inclusief hersentumoren bij volwassen patiënten, is immuuntherapie. Dit is een behandeling waarbij het eigen afweersysteem gebruikt wordt om kankercellen te vernietigen. Er is echter nog weinig bekend over de mogelijkheden om immuuntherapie te gebruiken voor de behandeling van DMG. Een groot struikelblok hierbij is het gebrek aan relevante diermodellen waarin deze behandeling getest kan worden.

Het is het doel van dit project om dergelijke modellen te ontwikkelen en de mogelijkheden van het gebruik van immuuntherapie voor kinderen met een DMG hiermee in het lab te onderzoeken. Er zullen daarvoor, in samenwerking met experts uit de VS, met een speciale techniek verschillende DMG tumoren worden gemaakt in muismodellen, met elk specifieke genetische afwijkingen die bij DMG kunnen voorkomen.

Vervolgens zullen de cellen van de zo gecreëerde tumoren volledig worden gekarakteriseerd en gebruikt worden voor injecties in de hersenstam van muizen met een compleet functionerend immuunsysteem. Dit laatste is essentieel om de immuuntherapie te kunnen testen. Vervolgens zullen met deze muismodellen het effect van twee veelgebruikte immuuntherapeutische middelen (beide immuun-checkpoint remmers) worden getest op therapeutisch effect, infiltratie van immuuncellen in de tumoren in de hersenen en op toxiciteit. Tijdens het laatste deel van dit project zullen de nieuw gecreëerde diermodellen gebruikt worden voor het testen van een combinatiebehandeling. Daarbij wordt het meest effectieve immuuntherapeutische middel gecombineerd met middelen die tumorcellen gevoelig kunnen maken voor immuuntherapie.

Bij succes kunnen de resultaten van deze studie gebruikt worden voor het opzetten van nieuwe klinische onderzoeken bij kinderen met DMG. Daarnaast kunnen de gecreëerde diermodellen een waardevolle bijdrage leveren aan verscheidene toekomstige onderzoeken naar DMG.

Onderzoeksnummer: 358
Centrum: P
rinses Máxima Centrum voor kinderoncologie 

Startjaar: 2019
Looptijd: 4 jaar
Totale kosten/bijdrage KiKa:  € 512.131

 

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
25% redt het niet.

Doneer

Meer over dit onderwerp
Laboratorium kanker onderzoek

De toestand van kinderen met een hersentumor nabootsen

Een muismodel is gebruikt om een veelbelovend medicijn te testen.

Lees verder
onderzoek kinderkanker microscoop

Modelsystemen voor het bestuderen van hersenstamtumoren

Tijdens het ontwikkelen van diermodellen is er ook een onverwachte ontdekking gedaan.

Lees verder
onderzoek kinderkanker microscoop

Classificatie en genetische afwijkingen in glioneuronale hersentumoren

Er is vastgesteld hoe verschillende subtypes onderscheiden kunnen worden.

Lees verder
Ponsglioom onderzoek

Ontstaan diffuus intrinsiek ponsglioom

Onderzoek naar de rol van virussen bij het ontstaan van diffuus intrinsiek ponsglioom

Lees verder

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren