Hersentumor

Hormonale stoornissen voorspellen

Voorspellen van de kans op hormonale stoornissen bij overlevenden van hersentumoren.

Kinderen die in het verleden zijn behandeld voor een hersentumor lopen risico op het ontwikkelen van hormonale stoornissen op latere leeftijd. Deze stoornissen kunnen onder andere groeistoornissen, vermoeidheid, spierslapte, overgewicht, en zowel het uitblijven als te vroeg optreden van de puberteit veroorzaken. Omdat de meeste hormonale stoornissen goed te behandelen zijn en de consequenties daarmee veelal voorkomen kunnen worden, is vroegtijdige opsporing extreem belangrijk.

Er zijn nog vele vragen te beantwoorden over de optimale manier om kinderen met hersentumoren te testen op deze stoornissen. Om deze reden werd met behulp van KIKA een uniek groep verzameld (DETECT) van nederlandse kinderen met hersentumoren, waarbij alle gegevens over de hormonen in de jaren na diagnose werden bepaald. Hieruit bleek dat 22% van deze kinderen een hormonale stoornis ontwikkelde in de eerste vijf jaar na diagnose

In deze PREDICT studie zullen verdere analyses in de DETECT groep worden gedaan om voorspellers te vinden voor het ontwikkelen van hormonale stoornissen. Bovendien zal de DETECT database verder worden uitgebreid, zowel met extra data van de afgelopen jaren van de groep kinderen die al tot de DETECT groep behoorden, als met data van extra patiënten.

De resultaten die uit deze studie komen zullen direct gebruikt worden om aanbevelingen te schrijven voor het testen op hormonale stoornissen bij kinderen die voor een hersentumor behandeld zijn. Hiermee zal in deze patiëntengroep minder onnodige en meer goed onderbouwde testen gedaan kunnen worden. Door snellere opsporing van hormonale stoornissen zal de behandeling hiervan sneller opgestart kunnen worden wat zal leiden tot eerder lichamelijk herstel van de kankerbehandeling, een kans op een beter zelfbeeld en sterkere ontwikkeling tot jong volwassene.

Onderzoek: 282
Centrum: Wilhelmina Kinderziekenhuis – UMC Utrecht
Startjaar: 2017
Looptijd: 2 jaar
Totale kosten/bijdrage KiKa: € 133.981

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
25% redt het niet.

Doneer

Meer over dit onderwerp
Onderzoek bijwerkingen

Oogfunctie bij hersentumorpatiënten

Vroege en betrouwbare vaststelling van een verminderde oogfunctie is erg belangrijk.

Lees verder
Onderzoek hersentumor

Nazorgtraject voor kinderen met hersentumor

Deze kinderen ondervinden vaak lange termijn problemen.

Lees verder
Laboratorium kanker onderzoek

De toestand van kinderen met een hersentumor nabootsen

Een muismodel is gebruikt om een veelbelovend medicijn te testen.

Lees verder
onderzoek kinderkanker microscoop

Modelsystemen voor het bestuderen van hersenstamtumoren

Tijdens het ontwikkelen van diermodellen is er ook een onverwachte ontdekking gedaan.

Lees verder

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren