Erfelijke oorzaak

Erfelijke oorzaak kinderkanker

Herkennen van alle kinderen met een erfelijke vorm van kinderkanker.

Bij een klein deel van de kinderen die kanker krijgt, wordt de kanker veroorzaakt door een erfelijke afwijking. Zij hebben aanleg voor het ontwikkelen van kanker. Bij de helft van deze kinderen wordt echter niet herkend dat zij zo’n erfelijke vorm van kanker hebben. En dat moet beter, want als er sprake is van een erfelijke afwijking kan dit een effect hebben op de prognose, de beste vorm van behandelen, en de soort en intensiteit van de controles na de behandeling. Daarnaast is het voor familieleden van de patiënt belangrijk om te weten dat er erfelijke aanleg voor kanker in de familie voorkomt.

In dit onderzoek wordt daarom gekeken hoe bij kinderkanker patiënten beter gecheckt kan worden of zij misschien een erfelijke vorm van kanker hebben. Eén oplossing hiervoor zou zijn om alle kinderen met kanker langs een erfelijkheidsarts te sturen. In de praktijk werkt dit echter niet, omdat de kinderen vaak erg ziek zijn en alle aandacht uitgaat naar de behandeling. In dit project is er daarom een screeningsinstrument ontwikkeld. Dit “instrument” bestaat uit een vragenlijst en uit 2- en 3-dimensionale foto’s van de patiënt. Omdat kinderen met een erfelijke vorm van kanker vaak bijzondere uiterlijke kenmerken hebben (zoals bijvoorbeeld deukjes in het oor of een grote tong), helpen deze foto’s om erfelijke kinderkanker te herkennen.

Het screeningsinstrument wordt in dit onderzoek uitgebreid getest. Hiervoor worden gedurende 2 jaar alle kinderen in Nederland waarbij kanker ontdekt wordt beoordeeld met het screeningsinstrument. Als het screeningsinstrument een erfelijke vorm van kinderkanker herkent, wordt dit vervolgens gecheckt door een erfelijkheidsarts. Ook wordt een deel van de kinderen waarbij het instrument geen erfelijke aanleg ontdekt door een erfelijkheidsarts gecontroleerd. Zo wordt getest of het instrument geen kinderen met een erfelijke vorm van kanker mist. 

De eerste resultaten laten zien dat het screeningsinstrument net zo goed werkt als onderzoek door een erfelijkheidsarts. Dit instrument zal er dus hopelijk snel voor zorgen dat alle kinderen met een erfelijke vorm van kinderkanker worden herkend en de voor hen optimale behandeling kunnen krijgen!

Onderzoeksnummer: 143
Centrum: Emma Kinderziekenhuis - AMC Amsterdam 
Startjaar: 2014
Looptijd: 4 jaar (loopt nog)
Totale kosten/bijdrage KiKa: € 464.914

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
25% redt het niet.

Doneer

Meer over dit onderwerp
onderzoek kinderkanker microscoop

The Cochrane Childhood Cancer Group – stimulatie en publicatie van systematische samenvattingen

De systematische samenvattingen worden op vrijwillige basis gemaakt door enthousiaste…

Lees verder
Onderzoek late effecten

Vragenlijsten voor onderzoek naar late effecten onder Nederlandse overlevenden van kinderkanker

In deze pilotstudie is uitgezocht welke uitnodigingsstrategie zal leiden tot de hoogste respons…

Lees verder
Onderzoek nieuwe medicijnen voor kanker

Innovatieve therapie voor kinderen met kanker: preklinische medicatie en moleculair evaluatie programma

Met behulp van deze KiKa subsidie worden drie belangrijke pijlers voor onderzoek binnen het ITCC…

Lees verder
lab onderzoek kinderkanker

Erfelijke kinderkanker identificeren

Wat is de beste methode om kinderen met een erfelijke vorm van kinderkanker te identificeren?

Lees verder

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren