Onderzoek kinderkanker

Erfelijke aanleg kinderkanker

Opsporen van genen die de kans op kinderkanker verhogen

Bij een deel van de kinderen die kanker krijgt, wordt de kanker veroorzaakt door een erfelijke afwijking, zij hebben aanleg voor het ontwikkelen van kanker. Het is belangrijk om te weten of een kind een erfelijke vorm van kanker heeft, omdat dit effect kan hebben op de prognose, de beste vorm van behandelen en de controles na de behandeling om een nieuwe tumor in een vroeg stadium te herkennen. Daarnaast is het voor familieleden van de patiënt belangrijk om te weten dat er een erfelijke aanleg voor kanker in de familie voorkomt.

In dit onderzoek is gezocht naar het vóórkomen van erfelijke afwijkingen bij kinderen met kanker. Hiervoor is het erfelijk materiaal van kinderen met kanker die een verhoogd risico hebben op erfelijke aanleg onderzocht. Dit zijn kinderen die een verstandelijke beperking hebben, een aangeboren afwijking, een volwassen type kanker op de kinderleeftijd (bijvoorbeeld darmkanker) of iemand in de familie met hetzelfde type kanker.

Bij 65 kinderen én hun ouders werd de code van alle 20.000 genen die op het DNA liggen in één keer uitgelezen. In 35% van de patiënten werd een genetische afwijking gevonden die de kanker kon verklaren. Bij ruim een derde van de patiënten bleek de afwijking in de patiënt te zijn ontstaan, en dus niet van de ouders te zijn overgeërfd. Er werden ook meerdere tot nog toe onbekende afwijkingen gevonden die de kanker kunnen verklaren.

Door het succes van deze studie wordt nu bij alle kinderen met een verdenking van een erfelijke aanleg en hun ouders de genetische code afgelezen.

Onderzoeksnummer: 127
Centrum: Radboudumc
Startjaar: 2014
Looptijd: 5 jaar
Totale kosten/bijdrage KiKa: € 424.854

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
25% redt het niet.

Doneer

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren