Onderzoek kanker met microscoop

‘DNA labels’ voor therapie in acute myeloïde leukemie

‘DNA labels’ als mogelijk aangrijpingspunt voor therapie in acute myeloïde leukemie bij kinderen

Samenvatting afgerond onderzoek
Ieder mens is verschillend, en die verschillen zijn vastgelegd in ons erfelijk materiaal, het DNA. DNA bestaat uit een lange streng bouwstenen in een bepaalde volgorde die pakketjes informatie vormen, ook wel genen genoemd. Elk gen bevat de code voor één specifiek eiwit. Veranderingen in het DNA kunnen zorgen voor veranderingen in eiwitten die bijvoorbeeld een belangrijke rol spelen bij de celdeling. Hierdoor kunnen cellen ongeremd gaan delen en daarmee kanker veroorzaken.

Aan het DNA kunnen ook chemische labels gehangen worden, waardoor de structuur van het DNA verandert. Als je de bouwstenen van het DNA vergelijkt met de noten in een muziekstuk, dan zou je deze labels kunnen vergelijken met een dirigent die een muziekstuk uitkiest en bepaalt hoe hard of zacht de muziek wordt gespeeld. In tegenstelling tot afwijkingen in de code van het DNA zelf, zijn afwijkingen in de labels wel omkeerbaar en kunnen met medicijnen beïnvloed worden.

Bij acute myeloide leukemie (AML) zijn al een heleboel afwijkingen in de DNA code bekend, maar deze verklaren niet alle aspecten van de ziekte. In deze studie is gekeken of er in AML cellen ook afwijkingen zijn in de labels die aan het DNA zitten. In AML patiënten bleken er veranderingen te zijn in de processen die de DNA labels regelen. Ook werd er bij een groep AML patiënten afwijking in labels op een specifieke plek in het DNA gevonden. Hierdoor maakten deze AML cellen meer van een eiwit aan, dat een rol speelt bij kanker. Ten slotte is er een nieuwe methode ontwikkeld om informatie over alle DNA labels in een cel te combineren met informatie over in welke mate alle genen aanstaan (wat doet de dirigent en hoe hard of hoe zacht wordt de muziek gespeeld?). Met behulp van deze methode kunnen nu nieuwe patiëntengroepen worden geïdentificeerd. De resultaten van deze studie maken het mogelijk gerichter te gaan zoeken naar methoden om de kankercel te bestrijden met middelen die de foutieve DNA labels in kankercellen kunnen omkeren.

Onderzoeksnummer: 45
Centrum: Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis Rotterdam
Startjaar: 2009 
Looptijd: 6 jaar
Totale kosten/bijdrage KiKa: € 726.420

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
25% redt het niet.

Doneer

Meer over dit onderwerp
Onderzoek leukemie

Aanpakken therapie ongevoelige leukemie

Ongevoeligheid voor het veel gebruikte medicijn cytarabine.

Lees verder
Onderzoekslaboratorium kinderkanker

Modelsystemen acute myeloide leukemie

In dit project zullen robuuste modellen worden ontwikkeld van AML met MLL of NUP98 afwijkingen.

Lees verder
nieuwe medicijnen

Reactiveren van gen bij behandeling van AML

Effect van reactiveren tyrosine fosfatases gen bij behandeling van acute myeloïde leukemie

Lees verder
onderzoek kinderkanker microscoop

Ontwikkeling van leukemie tijdens behandeling van afweerstoornis

Er zijn nieuwe virussen ontwikkeld die naar schatting 100x veiliger zijn.

Lees verder

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren