Diagnostiek neuroblastoom

Betere, snellere en veiligere diagnostiek voor neuroblastoompatiënten

Momenteel krijgen patiënten met neuroblastoom tijdens de behandeling meerdere MIBG-scans om de uitgebreidheid van de ziekte af te beelden. De scans zijn belangrijk om de ziekte te volgen maar er kleven ook meerdere nadelen aan. 

Sinds kort is er een nieuw type scan beschikbaar, namelijk de MFBG scan, die veel voordelen heeft ten opzichte van de MIBG scan: 

  • Bij de MIBG scan wordt radioactief jodium toegediend wat schadelijk kan zijn voor de schildklier. Om onnodige bestraling van de schildklier te voorkomen moeten patiënten gedurende 3 dagen verschillende medicijnen gebruiken om de schildklier te beschermen. Desondanks komt schildklierkanker relatief vaak voor bij langdurig overlevenden. Bij de MFBG scan wordt geen radioactief jodium toegediend. 
  • Bij de MIBG scan moet de patiënt 2 dagen achter elkaar het ziekenhuis bezoeken, 1 dag voor de MIBG toening en 1 dag voor de scan. Bij de MFBG scan kan dit beide op dezelfde dag gedaan worden 
  • De MFBG scan heeft een veel kortere scantijd dan de MIBG-scan (10 minuten in plaats van 90 minuten). Hierdoor is veel minder vaak narcose nodig. 
  • De MFBG scan levert hogere kwaliteit beelden. Hierdoor kunnen mogelijk kleinere tumoren en uitzaaiingen afgebeeld worden. 

 

In dit onderzoek is deze nieuwe scan getest bij een groep van 20 neuroblastoompatiënten. Zij kregen zowel de MFBG als de MIBG scan. Het onderzoek liet zien dat de MFBG scan mogelijk is, dat het veilig is en dat er inderdaad veel patiënten zonder narcose gescand kunnen worden. Vrijwel alle ziekte die op de MIBG scans gezien werd, werd ook op de MFBG scans gezien en  bij de meeste patienten was er zelfs meer te zien op de MFBG scan. 

 Al met al, zijn dit veelbelovende resultaten. Er is een grote kans dat MFBG scan de MIBG-scan in de toekomst zal vervangen. 

Omdat het in deze studie nog om een kleine groep patiënten ging kan nog niet bewezen worden dat MFBG inderdaad net zo goed of beter is dan de MIBG scan. Daarvoor zullen nu meer patiënten worden onderzocht. Als ook dan het resultaat positief blijft, kan de MFBG scan de MIBG scan vervangen.  

 


Onderzoeksnummer:  327
Centrum:  Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie
Startjaar: 2020
Looptijd:  1 jaar
Totale kosten/bijdrage KiKa: € 99.655 

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
19% redt het niet.

Doneer

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren