Hoe beïnvloeden neuroblastoomcellen hun omgeving?

De rol van eiwitten op neuroblastoom tumoren
Onderzoek naar de rol van eiwitten in de groei en uitzaaiing van neuroblastoom tumoren
Samenvatting afgerond onderzoek
Neuroblastoom is een tumor die in de buikholte van jonge kinderen kan ontstaan. Uitgezaaide neuroblastomen hebben een erg slechte prognose. De patiëntjes worden met zware chemotherapie behandeld en de tumoren lijken hierdoor meestal volledig te verdwijnen. Toch komt na verloop van tijd de tumor vaak weer terug en is dan vaak ongevoelig voor medicijnen. In dit onderzoek is uitgezocht hoe dit komt.
Er is ten eerste ontdekt dat er twee typen neuroblastoomcellen bestaan. Elke tumor bevat allebei de celtypes. Het ene celtype is veel gevoeliger voor medicijnen dan het andere. De twee celtypen verschillen in allerlei eigenschappen van elkaar, maar kunnen wel in elkaar overgaan, alsof ze een ander jasje aantrekken. Tumoren die na verloop van tijd weer terugkeren bestaan voor een groot gedeelte uit het celtype dat ongevoelig is voor medicijnen. Dit lijkt dus het celtype dat het terugkeren van tumoren veroorzaakt. Daarom worden nu medicijnen tegen dit celtype ontwikkeld.
Patiëntjes bij wie de tumor terugkeerde hadden opvallend vaak afwijkingen in hun tumorcellen die resulteerden in activatie van de zogenaamde MAPK route, die celgroei bevordert. Deze afwijkingen bleken ervoor te zorgen dat de meerderheid van de neuroblastoom cellen van het medicijn ongevoelige type werden. Deze vinding wordt momenteel vertaald naar de kliniek door geneesmiddelen te testen die tegen de MAPK route gericht zijn. Verder is er gevonden dat signalering van door de zogenaamde BMP eiwitten specifiek groei van het minder gevaarlijke type remt. Dat geeft belangrijk inzicht in de werking van beide celtypes. Hierdoor wordt het mogelijk gericht medicijnen te identificeren om beide types apart aan te vallen.
Onderzoeksnummer: 74
Centrum: Emma Kinderziekenhuis - AMC Amsterdam
Startjaar: 2010
Looptijd: 4 jaar
Totale kosten/bijdrage KiKa: € 540.367