onderzoek kinderkanker microscoop

The Cochrane Childhood Cancer Group – stimulatie en publicatie van systematische samenvattingen

 

Introductie
In de kinderoncologie zijn er zeer veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan. Voor professionals en ook patiënten is deze grote hoeveelheid aan informatie moeilijk bij te houden. Samenvattingen van kennis zijn dan ook noodzakelijk.
De Cochrane Collaboration is een organisatie die het maken van samenvattingen van wetenschappelijk onderzoek, Cochrane systematische reviews, wereldwijd stimuleert en publiceert.

Tot 2006 was er binnen de Cochrane Collaboration geen groep die deze samenvattingen op het gebied van kinderkanker ondersteunde. In 2006 is de Cochrane Childhood Cancer Group (CCG) officieel erkend. De CCG is een internationaal samenwerkingsverband van onderzoekers, hulpverleners en patiëntvertegenwoordigers op het gebied van diagnostiek en therapie voor kinderen met kanker. De systematische samenvattingen worden op vrijwillige basis gemaakt door enthousiaste onderzoekers afkomstig uit alle landen van de wereld. De redactie is gevestigd in Nederland.

Stand van zaken
Project 123 is een vervolg op project 22. In het eerste jaar van project 123 hebben medewerkers van de CCG 149 auteurs uit 15 verschillende landen ondersteund tijdens het ontwikkelen van een systematische samenvatting op het gebied van de kinderoncologie. Negen systematische samenvattingen en 5 protocollen voor het ontwikkelen van een systematische samenvatting zijn het afgelopen jaar gepubliceerd in The Cochrane Library. Cochrane systematische samenvattingen worden regelmatig bijgewerkt (“geupdate”) met de bevindingen uit nieuwe onderzoeken, omdat deze bevindingen de conclusies van een review kunnen veranderen. Twee van de 9 gepubliceerde samenvattingen zijn updates van eerdere samenvattingen; de conclusie van 1 van deze samenvattingen is veranderd sinds de eerste publicatie van de samenvatting.

Momenteel zijn 8 auteursgroepen bezig met het schrijven van het protocol voor hun samenvatting, 17 auteursgroepen met de eerste versie van hun samenvatting en 10 auteursgroepen met een update van hun samenvatting. Daarnaast hebben medewerkers van de CCG op verschillende manieren bijgedragen aan de promotie van evidence-based medicine in de kinderoncologie, o.a. door het geven van cursussen en presentaties en ondersteuning van richtlijnontwikkelingen.

Voor de komende jaren hopen we steeds meer Cochrane systematische samenvattingen op het gebied van de kinderoncologie te ontwikkelen en bij te werken met bevindingen uit nieuwe onderzoeken. Dit zal het gebruik van evidence-based behandelingen voor kinderen met kanker door professionals verder stimuleren en patiënten en ouders van kinderen met kanker zullen makkelijker relevante informatie kunnen vinden.

Onderzoeksnummer: 123
Centrum: Emma Kinderziekenhuis - AMC Amsterdam
Startjaar: 2013
Looptijd: 4 jaar
Totale kosten/bijdrage KiKa: € 1.061.960

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
25% redt het niet.

Doneer

Meer over dit onderwerp
Onderzoekskamer kinderkanker

Afwijkingen in de activatie van het afweersysteem bij kinderen met kanker

Het complementsysteem is in meer dan de helft van de kinderen met kanker is aangetast,

Lees verder
Onderzoek naar kanker bij kinderen

Nieuwe benadering van behoud van vruchtbaarheid bij meisjes met kanker

Er wordt onderzocht of invriezen, ontdooien en terugplaatsen van menselijke eierstokken in de…

Lees verder
onderzoek kinderkanker microscoop

De aanschaf van de 7900 HT TLDA w/robot, een apparaat waarmee DNA afwijkingen in kaart gebracht kunnen worden

Het mogelijk is vele malen sneller deze bepalingen te doen op grote patiënten aantallen.

Lees verder
Balie kinderziekenhuis

Is een online groepscursus ter ondersteuning van kinderen met kanker haalbaar en effectief?

Het online aanbieden van de cursus Op Koers voor jongeren die behandeld zijn voor kanker is zeer…

Lees verder

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren