Uitgezaaide kinderkanker

Behandeling uitgezaaide kinderkanker

Dit onderzoek wordt gefinancierd door de Maarten van der Weijden foundation. 

Hoe kunnen de modernste technieken voor het in beeld brengen en bestralen van uitgezaaide kanker optimaal bij kinderen worden ingezet?

De meeste kinderen met uitgezaaide kanker ondergaan een agressieve behandeling die gericht is op genezing. Bestraling is vaak een onderdeel van de behandeling omdat dit de genezingskans vergroot en de kans dat de ziekte terugkomt verkleint. Er is op dit moment echter nog geen vast protocol voor hoe deze kinderen het best bestraald kunnen worden. Het aantal bestralingen, de benodigde dosis en de beste techniek hiervoor zijn voor de meeste vormen van uitzaaiingen niet vastgelegd.

De laatste jaren zijn er enorme ontwikkelingen geweest op het gebied van het in beeld brengen en bestralen van uitzaaiingen. Bij volwassenen worden hier al veelbelovende resultaten mee geboekt. Het is daarom hoog tijd deze state-of-the art technieken ook zo snel mogelijk optimaal bij kinderen met uitzaaiingen in te kunnen zetten. 

In dit project zal onderzocht worden hoe deze nieuwe technieken het best bij kinderen met uitgezaaide kanker ingezet kunnen worden. Daarbij wordt, voor verschillende types van uitzaaiingen, gezocht naar een behandeling die de tumor zo goed mogelijk aanvalt en tegelijkertijd het omliggende weefsel zo min mogelijk beschadigt. De resultaten zullen vervolgens gebruikt worden om nieuwe behandelprotocollen op te stellen.
Deze geoptimaliseerde behandeling zal naar verwachting resulteren in een groter aantal kinderen met uitzaaiingen dat genezen kan worden. Bovendien zullen bijwerkingen van de behandeling verminderen door beperking van bestraling van gezond weefsel. Verder zal de belasting van de patiënten tijdens de behandeling ook verkleind worden doordat het aantal benodigde behandelingssessies wordt geminimaliseerd. 

Onderzoeksnummer: 343
Centrum: UMC Utrecht
Startjaar: 2019
Looptijd: 1,5 jaar
Totale kosten/bijdrage via Maarten van der Weijden foundation: € 217.899

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
25% redt het niet.

Doneer

Meer over dit onderwerp
Psychosociale late effecten

Psychosociale late effecten

Psychosociaal functioneren van volwassen survivors van kinderkanker

Lees verder
lab onderzoek kinderkanker

Erfelijke kinderkanker identificeren

Wat is de beste methode om kinderen met een erfelijke vorm van kinderkanker te identificeren?

Lees verder
Erfelijke oorzaak

Erfelijke oorzaak kinderkanker

Herkennen van alle kinderen met een erfelijke vorm van kinderkanker

Lees verder
Borstkanker

Borstkanker door behandeling van kinderkanker

Welke behandelingen kunnen het ontstaan van borstkanker op latere leeftijd vergroten?

Lees verder

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren