Onderzoekskamer kinderkanker

Afwijkingen in activatie van afweersysteem

Afwijkingen in de activatie van het afweersysteem bij kinderen met kanker 

Samenvatting afgerond onderzoek
In kinderen met kanker worden cellen van het afweersysteem vaak afgebroken als gevolg van intensieve chemotherapie. Hierdoor zijn deze kinderen afhankelijker van andere systemen voor hun basale afweer tegen ziekteverwekkers. Eén van de meeste belangrijke, niet cellulaire, afweersystemen is het complement systeem, wat bestaat uit eiwitten die na activatie ziekteverwekkers helpen uit te schakelen. Het is gebleken dat kinderen met kanker tijdens hun behandeling een onverwacht gebrek vertonen in hun complementsysteem.

Het doel van deze studie was om de oorzaak van het verworven defect in de complementactivatie in de kinderoncologie te achterhalen en mogelijke behandelmethoden te vinden.

In een eerdere studie was al aangetoond dat behandeling met gezuiverde complementcomponenten niet per definitie goed zal werken. In de huidige studie is aangetoond hoe dit komt. Ten tweede is er in deze studie gedefinieerd hoe het complementsysteem kan worden geremd waarbij een nieuwe specifieke remmer van het complementsysteem is ontdekt. Deze natuurlijke remmer zou in de toekomst gebruikt kunnen worden om het complementsysteem te reguleren als dat veel te heftig geactiveerd raakt. Dit kan zowel binnen de oncologie maar ook bij andere niet-oncologische ziektebeelden van nut zijn.

Als laatste en meest belangrijke conclusie van de huidige complementstudie geldt dat is vastgesteld dat het complementsysteem in meer dan de helft van de kinderen met kanker is aangetast, wat veel vaker is dan voorheen werd gedacht. Uit de studie komt ook naar voren dat het effect op het complementsysteem van sommige chemotherapeutische middelen vele malen groter is dan van andere. Deze remming zou een extra risicofactor kunnen zijn voor infectie en ontsteking gedurende de behandeling van kinderen met kanker. Een landelijke studie is nu nodig om de associatie met infecties en uitkomst duidelijk te maken.

Onderzoeksnummer: 41
Centrum: Emma Kinderziekenhuis - AMC Amsterdam
Startjaar: 2010 
Looptijd: 4 jaar
Totale kosten/bijdrage KiKa: € 254.590

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
19% redt het niet.

Doneer

Meer over dit onderwerp
botverlies

Botverlies bij kinderen met kanker

Hoe kan botverlies in een vroeg stadium worden opgespoord en worden behandeld?

Lees verder
Uitgezaaide kinderkanker

Behandeling uitgezaaide kinderkanker

Modernste technieken voor het in beeld brengen en bestralen van uitgezaaide kanker

Lees verder
Psychosociale late effecten

Psychosociale late effecten

Psychosociaal functioneren van volwassen survivors van kinderkanker

Lees verder
lab onderzoek kinderkanker

Erfelijke kinderkanker identificeren

Wat is de beste methode om kinderen met een erfelijke vorm van kinderkanker te identificeren?

Lees verder

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren