Onderzoek Neuroblastoom

Het was tot nu toe grotendeels onbekend wat de oorzaak is van het ontstaan van een neuroblastoom tumor. Dankzij onderzoekers van de afdeling Oncogenomics onder leiding van hoogleraar Rogier Versteeg van het AMC in Amsterdam is daar nu verandering in gekomen

Een grote stap voorwaarts in onderzoek naar neuroblastoom

Het was tot nu toe grotendeels onbekend wat de oorzaak is van het ontstaan van een neuroblastoom tumor. Dankzij onderzoekers van de afdeling Oncogenomics onder leiding van hoogleraar Rogier Versteeg van het AMC in Amsterdam is daar nu verandering in gekomen. Zij hebben dankzij de financiële steun van KiKa en Villa Joep de volledige DNA code van 87 neuroblastomen in kaart gebracht. Dit leverde twee belangrijke ontdekkingen op welke 22 februari in het wetenschappelijke tijdschrift Nature gepubliceerd zijn.

Afwijkingen in het DNA van cellen kunnen leiden tot  het ongeremd delen van cellen en daarmee kanker veroorzaken. Het is daarom heel belangrijk om alle afwijkingen in het DNA van neuroblastoomcellen te leren kennen, zodat de DNA afwijkingen die een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van neuroblastoom vastgesteld kunnen worden.

Vaak wordt bij onderzoek maar een heel klein deel van het DNA onderzocht. Met name omdat het tot voor kort nog niet mogelijk was om de volledige DNA code van patiënten te onderzoeken. Dankzij een nieuwe techniek die ‘whole genome sequencen’ heet is dit nu wel mogelijk. Met behulp van deze techniek hebben de AMC-onderzoekers de volledige DNA code van 87 neuroblastoom tumoren geanalyseerd. Dit is wereldwijd de grootste serie tumoren die op deze manier onderzocht zijn.

Het onderzoek leverde een enorme hoeveelheid aan gegevens op. In totaal werden er 20 biljoen DNA bouwstenen onderzocht, wat gelijk staat aan 40 kilometer telefoonboeken. Het was voor de onderzoekers dan ook een grote uitdaging om conclusies te trekken uit deze gegevens, maar dat is ze gelukt. Een eerste belangrijke ontdekking is dat bij agressieve neuroblastoom een paar specifieke chromosomen (delen van het DNA) als het ware door de gehaktmolen gehaald blijken te zijn. Honderden breuken vlak bij elkaar hebben het DNA kapot gemaakt. Daarnaast ontdekten de onderzoekers ook dat stukjes van het DNA die belangrijk zijn voor de uitgroei van zenuwen niet goed functioneren. Dit hadden de onderzoekers niet kunnen ontdekken als ze alleen een klein deel van het DNA hadden onderzocht. De DNA gegevens van de 87 neuroblastoom tumoren zijn openbaar en elke gekwalificeerde medische onderzoeker kan er vanaf vandaag mee  aan de slag

Met dit onderzoek is er een nieuwe weg ingeslagen voor het onderzoek naar neuroblastoom. De resultaten van dit onderzoek zijn een belangrijke eerste stap op weg naar een betere behandeling van neuroblastoom tumoren.
 
Publicatie van resultaten in Nature:
Nature

Nieuwsitem bij RTL Nieuws (start bij 10 minuten)
RTL Nieuws